A nyomtatott sajtót érdemes olvasni

Ezt a cikket egy megyei középiskolás írta a tavaszi Sajtó és Tanulás elnevezésű program keretében. A kialakult helyzetre való tekintettel a versenyt elhalasztottuk, ám a már elkészült anyagokat folyamatosan közöljük hírportálunkon.

Sárándi Tilla

A Szoljon.hu híreit is olvashatjuk mobillal

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A régi időkben dédszüleink kávéházakban ücsörögve, kávét szürcsölve olvasgathatták az újságokat. A nyomtatott sajtó hosszú ideig egyedül uralta a médiát. Aztán megjelent a rádió, a tévé, majd az 1990-es években az internet...

Már az első kettő is jelentősen befolyásolta, az utóbbi viszont egyenesen óriási hatást gyakorolt a médiatermékeket fogyasztók szokásaira. Az egyre jobb technológia segítségével gyorsabban tudunk tájékozódni az interneten, így a nyomtatott sajtó iránti kereslet érezhetően csökkent az elmúlt évtizedekben. Az okostelefonoknak köszönhetően a nap huszonnégy órájában elérhetőek a friss hírek számunkra – például a Szoljon.hu hírportálra kattintva. A közösségi oldalakon rengeteg cikk jelenik meg, így akarva és akaratlanul is látjuk az új információkat.

A Szoljon.hu híreit is olvashatjuk mobillal
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban készült egy felmérés a tanulók körében. Ennek témája pedig az volt, hogy milyen módon szeretnek értesülni a friss hírekről: online vagy nyomtatott újságokból. A megkérdezettek nagy része online tájékozódik, sokan már a kötelező olvasmányokat is az interneten olvassák el.

A témában dr. Balátiné Szilvási Dóra, a Széchenyi István Gimnázium magyar–dráma szakos tanára is nyilatkozott arról, hogy mit olvas szívesebben. Szerinte az interneten olvasható hírek, cikkek nagyon hasznosak a fiatalok számára.

– Az internet egyik nagy előnye a többi médiummal szemben a gyorsaság és a hozzáférhetőség. Hiszen okostelefonnal online is elérhetőek a hírek. Egy pittyegés a telefonon, egy rezgés az okosórán, egy felugró ablak a monitoron, és máris figyelmeztet a portál, hogy friss hírekkel szolgál. Éppen ezért akarva, akaratlanul is az online hírek „utolérnek”. Előbb látjuk, mint a nyomtatott sajtótermékeket – mondta a tanárnő.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ő például ne olvasna nyomtatott újságokat, magazinokat. – A mai napig nyomtatott formában olvasom a National Geographic számait, sőt, egyfajta szokássá vált, hogy hosszabb utazásokra „tartalékolom” az újságokat. Úgy vélem, hogy az aktuális híreket sokan már online olvassák, ám az interjúk, riportok még papíron is „hódítanak.”

Az idősebb korosztály egy részének – leginkább a vidéken élők esetében – nincs internete. Ők mind a mai napig a nyomtatott napilapokból és az országos televíziókból tájékozódnak könnyebben. Ám ma már egyre több idős ember használja előszeretettel az online sajtót is a nyomtatott újságok mellett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában