baleseti statisztika

2020.04.21. 14:00

Harmincnégyen haltak meg tavaly a megyei utakon

Összesen ötszázhetvennyolc személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt tavaly megyénkben, mely az országos balesetek három és fél százaléka.

Czakó Nóra

Számuk egy év alatt az országos (közel két százalékos) mérséklődést jelentősen meghaladva, hét és fél százalékkal csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Kimenetelét tekintve a balesetekből száznyolcvanöt végződött súlyos, háromszázhatvannyolc könnyű sérüléssel, az előbbiek száma mintegy három, az utóbbiaké közel tíz százalékkal csökkent megyénkben 2018-hoz képest. A halálos balesetek száma eggyel huszonötre mérséklődött, arányuk az összes balesetből 4,3 százalék volt, ami meghaladta az országos átlagot (3,2 százalék).

Ittas állapotban negyvenhárom balesetet okoztak a közlekedők, öttel kevesebbet, mint 2018-ban. Alkoholos befolyásoltságot a balesetek 7,4 százalékánál mutattak ki megyénkben.

A statisztika szerint a közlekedési balesetekben összesen 782-en sérültek meg, tizenhárom százalékkal kevesebben, mint 2018-ban. A halálos áldozatok száma hárommal több, vagyis harmincnégy volt, a súlyosan sérülteké 5,7 százalékkal 215-re, a könnyebben sérülteké pedig tizenhét százalékkal, ötszázharmincháromra csökkent. A balesetek túlnyomó része, kilencvenöt százaléka, a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset harminchárom százaléka) és az elsőbbség meg nem adása (huszonkilenc százalék) miatt. A gyalogosok figyelmetlensége a balesetek négy százalékát okozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában