Kincsekre bukkantak a művház felújításakor Túrkevén

A veszélyhelyzetben a művelődési és kulturális intézmények is zárva tartanak. Persze feladatok így is akadnak bőven, a munkatársak pedig igyekeznek hasznosan eltölteni a látogatók nélküli napokat.

Szabó Lilla Laura

Így tesznek a Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár dolgozói is. Már javában zajlanak a belső felújítási és lomtalanítási munkák, a selejtezés közben igazán értékes kincseket találtak.

– Sok a feladat, hiszen az évek hosszú sora alatt elraktározott holmit kell átválogatnunk, és rendbe tennünk az irodát, hogy elkezdhessék a faljavítást és a festést – kezdte Farkas Rozália, az intézmény vezetője. Elmondta, hogy a pakolás során számtalan régi tárgyra bukkantak, amelyek az épület és a kevi közösségek múltjáról mesélnek.

– Több évtizeddel korábbi újságok, programfüzetek kerültek elő. Akadnak báli plakátok és meghívók a nyolcvanas, kilencvenes évekből. A Túrkevei Népdalkör Aranypáva minősítő oklevelét is megtaláltuk nyolcvanegyből. Bár sok változáson ment keresztül, de az első formáció még a hetvenes években alakult meg! Számtalan helyi klub történetének emlékei is előkerültek – sorolta Farkas Rozália. Hozzátette, amint elmúlik a veszélyhelyzet, terveik szerint kiállítást rendeznek majd ezekből a tárgyakból.

– Értékes régi fotók is akadnak szép számmal. Ezeket hamarosan digitalizálni fogjuk, és közzétesszük a művelődési ház közösségi oldalán. Sok közülük annyira régi, hogy már nem ismerjük a rajtuk szereplő embereket. De bízunk benne, hogy az idősebb generáció tagjai számára sokat mondhat egy-egy felvétel. A mostani helyzetben egyre többen tanulják meg használni az internetet és a közösségi felületeket, a fotók nézegetése is kellemes időtöltés lehet – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában