járőrözés

2020.04.06. 17:30

Lovas polgárőrök járják a falut Tiszajenőn

Tiszajenőn is megalakult a polgárőrség lovas tagozata. Feladataikat még a Szolnok Városi Polgárőr Egyesület Lovas Tagozatával együtt látják el, de jövőre szeretnének teljesen önállósodni. A szolgálatot egyelőre két lóval látják el, melyeket Virág József polgármester és egy helyi lakos ajánlott fel e célra.

Kovács Berta

Nagy Brigitta Tündér hátán járőrözött a minap a településen

Forrás: Beküldött fotó

A jenői lovasok első alkalommal március utolsó hétvégéjén vonultak ki járőrözni a település külterületére, másodszor pedig most hétvégén teljesítettek szolgálatot.

Külön érdekessége a dolognak, hogy hölgyek vállalták fel, hogy nyeregbe pattanva ügyelnek a közrendre a faluban. Hárman jelentkeztek lovasnak, decemberben léptek be a polgárőrséghez, ők le is tették a lovasvizsgát, megkapták a szükséges felszerelést. Úgy tűnik, sikerük van, azóta már többen is jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a tagozathoz.

Nagy Brigitta a lovascsapat „főnöke”, aki a polgármesteri ló nyergében rótta az utcákat.

– Gyermekkorom óta lovagolok, tizenhárom éves voltam, mikor először ültem lóra – árulta el Brigitta.

Nagy Brigitta Tündér hátán járőrözött a minap a településen
Fotó: Beküldött fotó

– A lószeretetet, úgy látszik, örökölték a lányaim is. A kisebbik lányom, Váci Dorottya is tagja a lovascsapatnak, de a másik fiatal hölgy, Bozsik Tímea is nagyon szeret lovagolni. Egyelőre kettő ló van, így váltjuk egymást. A külterületen járőrözünk, arra ügyelünk, hogy ne történjen falopás, ami néha előfordul. Tájékoztatjuk az időseket, hogy a vírushelyzet alatt segít nekik a polgárőrség bevásárolni, gyógyszert váltani. A hobbikertek tulajdonosainak is szólunk, ha valami gyanúsat tapasztalunk, dézsmálásra utaló jeleket látunk – mesélt feladataikról.

– Az első portya eseménytelenül zajlott, végigjártuk a külterületet, a Tisza-partot. Szerintem nagyon tetszett az embereknek, ahogy lóháton vonultunk polgárőr-egyenruhában, minduntalan mosolyt csaltunk az arcokra.

Brigittát egyébként sokan ismerik a faluban, a nyugdíjas korosztállyal is jó a kapcsolata, mivel korábban az idősgondozásban dolgozott, így nyugodt szívvel fordulnak hozzá kérdésekkel.

– Örülök, hogy fiatal hölgyek vállalták ezt a feladatot, nagyon büszke vagyok rájuk – hangsúlyozta Lólé Zsolt, a Tiszajenői Polgárőr Egyesület elnöke.

– Egyébként is sok fiatal anyuka, lány jelentkezett az utóbbi időben polgárőrnek. De nemcsak lóháton, robogóval, biciklivel is járőröznek, voltaképp ugyanaz a dolguk. A lovasaink is bármikor két kerékre pattannak.

Brigitta elmondása alapján egyébként mindkét ló nagyon engedelmes, könnyű velük járőrözni.

Adottak voltak a feltételek

A lovas tagozat megalapítása Virág József polgármesternek, a Szolnok Városi Polgárőr Egyesület elnökének, Bódi Andornak és természetesen Lólé Zsoltnak, a jenői egyesület elnökének köszönhető. Az ötlet a polgármestertől eredt.

– Erős polgárőrség működik a településen, de vannak olyan területek, melyek nagyon nehezen megközelíthetők, a polgárőrök Opeljével sem járhatók, legfeljebb terepjáróval. Ilyen a gát és a Tisza közötti terület. Én tagja vagyok Tiszakécskén a lovasklubnak, ott tevékenykednek lovas polgárőrök is, innen jött az ötlet, hogy indítsunk mi is ilyen tagozatot – idézte fel a kezdeteket Virág József.

– Nekem vannak lovaim, a hölgyek járnak is hozzám lovagolni, és úgy gondoltam, ezzel adottak is a feltételek, a lovagló tudásukat hasznosíthatjuk. A Tündér nevű lovat ajánlottam fel járőrözni, de folyik a Baba nevű betanítása is. A Kisasszony nevű lovat pedig egy hölgy, Czagány Krisztina bocsátotta a polgárőrök rendelkezésére. A két fiatal lány lovas őr még tanuló, most mindennap ráérnek nyeregbe ülni, így biztos, hogy megvan a napi lovas rutinjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában