írásbeli

2020.04.25. 11:30

Május eleji vizsgára készülnek a szolnoki érettségizők

Idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon, szigorú szabályok és intézkedések betartása mellett érettségizhetnek a végzősök. A kormány döntése szerint azonban a diákoknak csak írásban kell számot adniuk tudásukról. A vizsgázók szigorú egészségügyi szabályok betartásával ülhetnek be a padokba. Legalábbis visszavonásig vagy egyéb döntés meghozataláig erre készülhetnek az iskolák.

Szabó Lilla Laura

Tavalyi felvételünkön érettségizők mélyednek a feladatlapokba a Verseghy Ferenc Gimnáziumban. Írásbeli vizsga idén is lesz, de sokkal távolabb fognak ülni egymástól a diákok

Fotó: Csabai István

Az elmúlt hónapban a távoktatás jelentősége felértékelődött. Az ismeretek átadása és elsajátítása javarészt online felületek segítségével történik. Az érettségizők is így készülnek a májusi vizsgák előtti utolsó nagy hajrában.

– Nagyjából már mindenki az ismétlésnél jár. Igyekszünk minél jobban kihasználni a távoktatás nyújtotta lehetőségeket, és minden segítséget megadni a tanulásban – mondta Balog Zsolt, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Beszámolt arról is, minden lehetséges egészségügyi óvintézkedést megtesznek majd a vizsgázók és fel­ügyelő tanárok érdekében.

– A termeket, mellékhelyiségeket fertőtlenítjük, maszkokat biztosítunk a tanulók és pedagógusok számára. Az épületbe három bejáraton át érkezhetnek a végzősök, a termekben tíz főnél többen nem tartózkodnak majd – sorolta az intézményvezető. A felügyelő tanárok között pedig idén először tanítók is lesznek, tekintettel azokra a kollégákra, akik a veszélyhelyzet miatt nem szerették volna elvállalni ezt a feladatot.

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai is készülnek a vizsgákra.

– Kijelenthetjük, hogy megszoktuk az új rendszert. És ugyan a digitális világ nagyon is a diákok világa, úgy tapasztaljuk, felértékelődött számukra az iskola jelentősége – magyarázta Vargáné Török Krisztina, a gimnázium magyar szakos tanára. A mindennapos találkozások és beszélgetések hiányoznak nekik leginkább. A végzősöknek pedig a ballagás és a kapcsolódó hagyományok elmaradása jelent fájó pontot. A tanulásban azonban sok lehetőség segíti őket, az érettségire való felkészülésben is kihasználják ezeket.

– A tananyagot már tulajdonképpen befejeztük, újra átvesszük a korábbi ismereteket tanári útmutatás mellett, otthon ismételnek. Főleg az érettségizőknek igyekszünk minél többször élő kapcsolatot biztosítani számítógépen keresztül. Ilyenkor a felmerült kérdéseket könnyebben tudjuk megbeszélni. Általában igyekszünk alkalmazkodni az órarendhez, de ha hosszabb idő kell, tovább tartjuk az órát – részletezte a tanárnő, aki azt szintén kiemelte, hogy a kialakult helyzetben az pozitívum, hogy a diákok önállóbbá válnak a tanulást illetően is.

Tavalyi felvételünkön érettségizők mélyednek a feladatlapokba a Verseghy Ferenc Gimnáziumban. Írásbeli vizsga idén is lesz, de sokkal távolabb fognak ülni egymástól a diákok
Fotó: Csabai István

Vegyes a diákok tapasztalata

A szolnoki Széchenyi István Gimnázium végzősei beszéltek a távoktatásról és az érettségire való készülésről.

– Az online tanulás nagy előnye, hogy nem kell kimozdulnunk a lakásból. Hátránya, hogy nincs meg az a közvetlenség, mint az iskolában. A tanáraink videókkal és tesztfeladatokkal segítenek minket, szerintem legkönnyebben a magyarra és történelemre lehet készülni – magyarázta Bakos Levente. Ezzel Bodoróczki Tamás is egyetértett. Hozzátette: a korábbi évek feladatainak gyakorlása is hasznos számukra.

– A matektól tartok. Sok anyagot kapunk a gyakorláshoz, részletes magyarázatokkal, de hiányzik a tantermi jelenlét – tette hozzá Kovács Viktor.

– Hasonlóan érzek, nekem ráadásul a továbbtanuláshoz is fontos lesz, hogy jól írjam meg a matematikaérettségit – mondta Varga Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában