Mire vigyázzanak a vakok vírusveszély idején?

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben úton-útfélen arra hívják fel a figyelmünket, hogy rendszeresen használjunk kézfertőtlenítőt, és minél kevesebb olyan tárgyat fogjunk meg, amihez sokan nyúlnak hozzá. Ebben a helyzetben a vakok és a gyengénlátók különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen ők látás híján kénytelenek tapintásukra hagyatkozni. Ők miként védhetik magukat hatékonyan az esetleges fertőzéstől, mire kell különösen ügyelniük? A születésétől vak Lu­kács Ágotát kérdeztük.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A vakvezető kutyával közlekedő mezőtúri hölgynek, ahogy most sokan mások is, nem kell bejárnia nap mint nap szolnoki munkahelyére, otthonról dolgozik, így ezzel a tömegközlekedés kockázatát eleve minimálisra csökkentheti.

– A vakok „mániákus” kézmosók – árulta el Ágota, saját és hasonló cipőben járó ismerőseiből kiindulva.

– Én például máris mosom a kezem, ha csak picit is úgy érzem, hogy ragad. Kézfertőtlenítőt pedig egyébként is hordok mindig magammal, már csak azért is, mert a kutyával is előfordulhat néha, hogy hánynia kell, és azt nekem kell feltakarítanom. Persze a látássérülteknél is az a legjobb, ha otthon maradnak. Ha elmegyünk valahova, és olyasmit kell megfogni, ami rizikós lehet, például kilincsek, használjunk papír zsebkendőt! Lehet gumikesztyűt is húzni, amit utána kidobunk.

Lukács Ágota papírtörlővel szokta áttörölgetni Vacak nevű kutyája szőrét
Fotó: Beküldött fotó

– A segítségkérés viszont sokkal problémásabb. Mostanában én is azért nem utazom, ha nem feltétlenül muszáj, mivel nehéz úgy segítséget kérni, hogy megtartsuk a másfél méteres távolságot. A buszpályaudvaron elboldogulok, de a vasútállomáson nekem is elkél a segítség, hogy tudjam, melyik vágányról megy a vonatom, vagy megmutassák, hogy jutok oda. Érthető is, ha most ódzkodnak segíteni az emberek, miért vállalnának fölösleges kockázatot – fejtette ki Ágota.

– Én szerencsére itthonról dolgozom, de a látássérült páromnak be kell járnia a munkahelyére, persze ő is nagyon ügyel a higiéniára. Nem lakunk együtt, egyedül vagyok két kutyával és a madaraimmal, és bár a bátyám szokott nekem is vásárolni, a boltba én is ki szoktam menni.

– Nálam van kert, de ahol nincs, a vakvezető kutyát is ki kell vinni rendszeresen. A kutyát igazából nem tudjuk fertőtleníteni, ezek a szerek roncsolják is a szőrzetet, így nem kell túlzásokba esni. De a kutya nem is terjeszti a vírust. Azt viszont megtehetjük, hogy a kintlét után áttörölgetjük a bundáját papírtörlővel. És persze mossunk kezet! – magyarázta.

A mezőtúri hölgy amellett, hogy informatikaoktató, Távszem-mentor is. E szolgáltatás lényege, hogy az okostelefonos alkalmazáson keresztül elérhető operátorok „a látássérült helyett látva” segítsenek nekik különböző helyzetekben.

Ágota elmondta, mivel sok látássérült egyedül élő idős ember, különösen fontos most nekik e szolgáltatás. Viszont ez igényel egy alap informatikatudást, ha ez nincs meg, otthonról nem tud segíteni, nem tud telefonhasználatot távoktani, ahhoz ugyanis az illető kezét oda kell helyezni a megfelelő pontra, megmutatni az eszköz kezeléséhez szükséges mozdulatokat.

A gyengénlátók nem felelőtlenek a boltban

– A tévében egy doktornő beszélt arról, hogy boltban sokan leveszik a terméket a polcról, megnézik, majd visszarakják, és ezt nem szabadna tenni. Igen ám, de azok, akik csak nagyon gyengén látnak, és egyedül kell bevásárolniuk, ezt nem tudják elhagyni. Ők nem azért teszik ezt, mert felelőtlenek, hanem mert az árut vagy rajta a feliratot csak úgy látják, ha közvetlenül az arcuk elé emelik. Ilyenkor nem haragudni kell rájuk, hanem segíteni őket – világított rá a helyzetre Lukács Ágota.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában