Nagy Zoltán mindig új kihívásokat keres

Ezt a cikket egy megyei középiskolás írta a tavaszi Sajtó és Tanulás elnevezésű program keretében. A kialakult helyzetre való tekintettel a versenyt elhalasztottuk, ám a már elkészült anyagokat folyamatosan közöljük hírportálunkon.

Hasznos Bianka

Forrás: Beküldött fotó

Nagy Zoltán ifjúsági úszó, több száz érem és 19 kupa büszke tulajdonosa. Az Invictus Úszó és Vízilabda SC mezőtúri szakosztályánál sportol, miközben középiskolai tanulmányokat folytat rendészeti tagozaton. Kitartásáról, eredményeiről, terveiről beszélt.

– Mi ösztönzött az úszás elkezdésére? Sportoltál valamit korábban?

– Általános iskolában nagyon jól mentek az úszás órák, így az akkori úszástanárom ajánlott jelenlegi edzőm, Csipes Andor figyelmébe. Első és második osztályban kézilabdáztam, de egyáltalán nem komoly szinten. Úgy emlékszem voltam egyszer-kétszer diákolimpián, de nem voltak kiemelkedő eredményeim.

– Hogy néz ki egy napod? Mennyi időt és energiát igényelnek az edzések, felkészülések?

– Korábban, egy átlagos reggelem úgy nézett ki, hogy 7:20-kor kelek, majd iskolába indulok. Sajnos hétfőn, kedden, szerdán 8 órám van, így 15:20-kor végzek. Hazarohanok, gyorsan összeszedem az edzésre valót, és indulok. Úszás után heti három alkalommal van egy szárazföldi erősítő edzés. Két edzés között megeszek egy banánt, feltöltöm az energiaraktáraim, majd mehet is a következő edzés. Ezután egy gyors zuhany és irány haza. Ha van elég kapacitásom, akkor még egy-másfél órát foglalkozok a tanulmányaimmal. Tíz óra körül bezuhanok az ágyba és jön a következő nap ugyanígy.

Fotó: Beküldött fotó

– Mi mindenre kell figyelnie egy sportembernek?

– Leginkább arra, hogy soha ne gondolja, hogy unalmas, amit csinál. Keressen mindig új kihívásokat a fejlődéshez, próbáljon ki új technikákat, csináljon új gyakorlatokat. Legyenek mindig újabb célok a már teljesítettek után is. A másik fontos dolog, hogy minden problémát meg tudjon beszélni az edzőjével. Aludjon és egyen eleget, különben nem lesz energiája a következő naphoz. Önmagammal kapcsolatban ezeket tartom szem előtt.

– Volt mélypont, amikor úgy érezted, hogy abbahagyod a versenyszintű sportolást?

– Igen, amikor elkezdődött a középiskola. Nem voltam biztos benne, hogy a versenysport által megkívánt tempó összeegyeztethető lesz a tanulmányaimmal. Akkor abbahagytam az úszást egy időre, de szerencsére az edzőm motivált a folytatásra. Tiszta lappal kezdtem, ráálltam a sprint edzésekre, ami nagyon jó taktikának bizonyult.

– Hány versenyen indulsz átlagosan egy szezonban? Mennyi érmet, kupát szereztél eddigi pályafutásod során?

– Egy évben négy nagyobb versenyre kell felkészülnöm, melyeknél oda kell tenni magam az eredményért. Összesen 19 kupám van. Az érmeim számolását már tízévesen negyvennél abbahagytam, most szerintem 350 körül járok. A szobámban egy állófogason tartom az arany -, ezüst -, és bronzérmeimet.

– Mi volt a legjobb hazai eredményed?

– Serdülő országos bajnokságon 50 méteres mellúszásban, saját számomban és korosztályomban második helyezést

értem el. Ötven méteres gyorsúszásban pedig a negyedik helyen végeztem. Emellet hatszoros megyebajnok és

háromszoros Országos Református Iskolai bajnok vagyok. Tavaly rövid- és hosszúpályán is ranglistavezetőként zártam 50 méter mellúszásban, rövidpályán pedig 100 méter mellen is.

– Melyik versenyedre emlékszel vissza a legszívesebben? Miért?

– A 2019-es rövidpályás országos bajnokságra. Az ország legfiatalabb uszodájában úszhattam Kaposváron, ami

egy magával ragadó, gyönyörű város. Nagyon jó formában voltam és nagyon sok ranglista első helyet gyűjtöttem be. Rákészültünk az 50 mellre, hiszen közel voltam a korosztályos csúcshoz, de sajnos 0,3 másodperccel elmaradtam tőle. A legjobb helyezésem itt a 19. hely volt 100 és 50 méter mellúszásban felnőtt mezőnyben.

– Milyen távolabbi céljaid vannak?

– Nem mondok sablon szöveget, hogy szeretnék olimpiát nyerni, világbajnok lenni és hasonlók. Egyetlen célom van, hogy fejlődjek és fejlődjek, és hozzam ki magamból a legjobbat, amit csak tudok. Vannak kitűzött időim és azokat akarom elérni. Ha azok megvannak, majd lesznek újabbak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában