Nappal is nyitva tartanak az átmeneti szállók Szolnokon

Naponta többszöri kézmosással, fertőtlenítéssel, gyakori testhőmérséklet-méréssel, valamint a szálláshelyek nyitvatartási idejének meghosszabbításával védekeznek a koronavírus-járvány ellen a szolnoki hajléktalanellátásban.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Humán Szolgáltató Központnál jelenleg mintegy százötven fedél nélkülit tartanak számon, akiknek most a hivatalos ügyeit kizárólag az utcai szociális munkások intézik. A koronavírus-járvány kitörése óta az országban szinte elsőként vezetett be különleges intézkedéseket a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálata.

– Már március elején fertőtlenítőszereket és egyszer használatos kesztyűket rendeltünk telephelyeinkre kollégáinknak és az ellátásainkat igénybe vevők számára. Intézményünk fejlesztőfoglalkoztatásában részt vevő ellátottjai szájmaszkokat varrtak a szolgálat munkatársai részére – mondta Dabisné Zsoldos Mónika, a Hajléktalan-segítő Szolgálat vezetője. Hozzátette, a nappali melegedőben már évek óta bevett gyakorlat az, hogy az ellátottakat fertőtlenítőszeres kézmosó várja a bejáratnál.

– Ezt a megelőző intézkedést bevezettük az átmeneti elhelyezést nyújtó telephelyeinken is. Fokozottan figyelünk arra, hogy a nap folyamán többször megmossák kezeiket ügyfeleink, ehhez a mosdóhelyiségekbe szappanokat helyeztünk ki, melyeket szükség szerint pótolunk. Illetve az ügyfelek számára jól látható helyekre kitettük a piktogramot a megfelelő kézmosás menetéről.

– A nappali melegedőnk heti két alkalommal van nyitva reggel nyolc és délután hat óra között, ezzel biztosítva a tisztálkodási és mosatási lehetőséget azon ügyfeleink részére, akik nem veszik igénybe szállást nyújtó intézményeinket. Belépéskor minden igénybe vevő testhőmérsékletét megmérik a kollégák. A nappali melegedő kialakítása alkalmas arra, hogy az ügyfelek meg tudják tartani egymás között a másfél méteres távolságot, illetve mint általában, most is a legtöbben tisztálkodás és esetleges ügyintézés után elhagyják a melegedőt. Étkezésükről a többi hétköznapon a Tószegi úton gondoskodunk úgy, hogy ne kelljen bemenniük az intézmény területére.

A szolnoki Humán Szolgáltató Központ márciusban 150 fedél nélkül élőt regisztrált a városban. Az utcai szociális munkások minden ügyfelükkel megpróbálták felvenni a kapcsolatot annak érdekében, hogy tájékoztassák az aktuális helyzetről és a megtett intézkedésekről, illetve hogy felmérjék az egyéni igényeket is.

– Utcai szociális munkásaink heti két alkalommal végeznek az esti órákban területi munkát. Ezeken az alkalmakon azokat az ügyfeleket keresik fel, akik az adott héten nem jelentek meg a nappali melegedőben, illetve a kiegészítő étkezést sem vették igénybe. A találkozások alkalmával átadják az információkat, és megmérik a hőmérsékletüket. Folyamatosan feltérképezzük az egyéni igényeket, illetve több esetben az ügyintézésekhez szükséges dokumentumokat, információkat szereznek be utcai szociális munkásaink, hogy az ügyintézéseken az ellátottjaink helyett és nevében eljárhassanak – tette hozzá Dabisné Zsoldos Mónika.

Március közepétől adott a lehetőség

A szolnoki Humán Szolgáltató már az országos javaslatot megelőzően bevezette az intézmény látogatási és elhagyási tilalmat szállást nyújtó telephelyein. Ez azt jelenti, hogy ügyfeleik a nap huszonnégy órájában bent tartózkodhatnak a szállásaikon.

– Az éjjeli menedékhely a jogszabályi előírások szerint csak napi tizennégy órát tart nyitva. Március közepétől megszerveztük a menedékhelyet igénybe vevő ügyfeleink számára a napközbeni ellátást, ezzel lehetővé téve a „Maradj otthon!” kérés végrehajtását – tájékoztatta hírportálunkat az intézkedésről Dabisné Zsoldos Mónika, a Hajléktalan-segítő Szolgálat vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában