Galériával

2020.04.08. 11:30

Nehézséggel küzdőknek segítenek a tanulásban Jászfényszarun

Jászfényszarun a Roma Nemzetiségi Önkormányzat felkarolta azokat a tanulókat, akik a tantermen kívüli, digitális távoktatásban technikai és készségbeli hiányosságokkal küzdenek. A Szent József Szabadidőparkban található közösségi házban kiscsoportos foglalkozás keretében zajlik a felzárkóztatás. A gyerekek odafigyelést, szeretetet és motivációt kapnak a tanuláshoz.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Az országban egyedülálló cigányzenész emlékmű előtt haladtunk el épp, amikor útbaigazítást kértünk egy ott üldögélő helyi lakostól.

– Hol találjuk a közösségi házat? – kérdeztük. – Jó helyen járnak, nincs már messze, a Szegfű utcában, a Szent József Szabadidőparkban a sárga kis házat keressék, az lesz az. Ott megtalálják Rudit – jött is gyorsan a válasz.

Segítőnk Glonczi Rudolfra, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökére gondolt, akivel a minap délelőtt tíz órára beszéltük meg a találkozót. Pontosan érkeztünk, Rudi a táblánál épp a kilences szorzótáblát gyakorolta a harmadikos Krisztiánnal. A teremben szájmaszk mögött, mosolygós szemű gyermekarcok figyelték lelkes segítőjüket, ahogy a számok rejtelmeibe avatta be társukat. Rudi bácsival – ahogy a gyerekek hívják – nem csak matematikát tanulnak, hanem gyakorolják többek között az írást, olvasást is, és játékosan ismerkednek az angol nyelvvel. A jó feladatmegoldásért pedig csokoládé jár és fényképezés.

A délelőtti tanuláson négy gyermek vett részt. Hétköznap délelőtt kilenc és tizenegy óra, valamint délután egy és három óra között a közösségi házban foglalkoznak a tanulókkal. A koronavírus-járvány miatt ugyanis szigorúan kell venni az előírásokat, ezért csak korlátozott létszámban jöhetnek a diákok a felzárkóztatásra.

A megfelelő higiéniai körülményekről Szénási Sándorné, Rózsika gondoskodik. A ház gondnoka ügyel arra, hogy a gyerekek rendszeresen, jó alaposan mossanak kezet, valamint tisztán tartja a termet, fertőtleníti a helyiségeket. És természetesen, ha szükséges, a tanulásban is segít.

Glonczi Rudolf, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke korrepetálja a gyerekeket a Szent József Szabadidőparkban található közösségi házban
Fotó: Gémesi Balázs

– A városi önkormányzattal együttműködve a Roma Nemzetiségi Önkormányzat kiemelt feladatának tartja a fiatalok képzésének támogatását, valamint azt, hogy segítsék azokat a gyerekeket, akik nehezebben haladnak. A diákok kérésére nemrég matematikából felzárkóztató programot indítottunk. De igény mutatkozott arra is, hogy magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből is korrepetáljuk őket. Ezeket a foglalkozásokat szombatonként tartottuk, ám a járványhelyzet megváltoztatta az életünket – mutatott rá Glonczi Rudolf.

– Vannak olyan gyerekek, akik az eszközök és készségek hiánya miatt nehezen boldogulnak a tantermen kívüli, digitális oktatás világában, ezért a szülőkkel egyeztetve, kiscsoportos foglalkozás keretében segítjük őket a tanulásban. Az a fontos, hogy a rendkívüli helyzetben a hátrányos helyzetű fiatalok ne maradjanak le még jobban – mondta a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A szorgalom és kitartás elengedhetetlen a kitöréshez

– Odafigyelésre, szeretetre és motivációra nagy szükségük van a gyerekeknek – vallja Glonczi Rudolf.

– Emlékszem, hogy volt egy tanárom, aki mindig azt mondta: „Rudi! Csak úgy lehet haladni, ha tanulsz, tanulsz, tanulsz!” Ezt nagyon megjegyeztem, így lett aztán az alapvégzettségem férfiszabó és varrógépműszerész. Később az építőiparban helyezkedtem el, kitanultam a nehézgépkezelő szakmát, majd hat évig dolgoztam külföldön. A gyerekeket is arra biztatom, hogy szorgalmas tanulással, akarattal és kitartással ki lehet törni a nehéz helyzetből – magyarázta. Ő maga is folyamatosan tanul, mostanában a Photoshop kezelésével ismerkedik, ugyanis régóta hobbija a fényképezés.

– Nem hobbi, maga a szerelem – javított ki, hiszen nincs olyan nap, hogy ne venné a kezébe fényképezőgépét. A fiataloknak is szervez fotós szakköröket, amit nagyon kedvelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában