galériával

2020.04.05. 07:00

Újra dolgoznak a régészek a jászberényi elkerülő nyomvonalán

Régészek dolgoznak a Jászberényt elkerülő főútvonal harmadik, befejező ütemének nyomvonalán.

Illés Anita

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Jász Múzeum régészei folytatják a tavaly elkezdett munkát.

2019 nyarán próbafeltárást végeztek a területen, majd a teljes felületű feltárások novemberben kezdődtek el. A téli időjárás miatt félbehagyott kutatás márciusban újra indult. Két lelőhelyen a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei, egy helyen pedig a Jász Múzeum szakemberi dolgoznak. A lelőhelyek között van középső kőkori, középső újkőkori, római császárkori. A nyomvonal délkeleti oldalán pedig bronzkori, római császárkori, valamint Árpád-kori lelőhelyre bukkantak.

Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum régésze, a jászberényi kutatócsoport vezetője elmondta, hogy területükön két középső újkőkori lelőhelyet tártak fel. A szakemberek két sírt találtak, valamint rengeteg kerámia töredékre és kőeszközre bukkantak. A föld mélyéről előkerült tárgyak a tisztítást, restaurálást követően a Jász Múzeumot gazdagítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában