Rejtély

2020.05.27. 14:00

Felújítják Tiszapüspöki titokzatos kápolnáját

A Szent István parkkal együtt újítják fel a területén álló kis kápolnát is Tiszapüspökiben. Eredetéről semmit sem tudnak a helyiek, csak találgatások vannak arról, hogy ki állíthatta, mikor, és hogy milyen célból.

Molnár-Révész Erika

A kápolnát a Tiszta Püspökiért Egyesület önkéntesei állítják vissza eredeti állapotába

Forrás: Beküldött fotó

– Úgy tudjuk, hogy eredetileg egy szentkép volt benne, de sajnos már az is megsemmisült. A kereszt formája a tetején megegyezik a katolikus templomunk tetején található kereszt mintájával. Elképzelhető, hogy egy háborúból hazatért katona, vagy az ő családja állíttatta az első világháború után, hálából. Valószínű, hogy egyidős lehet a Hősök ligetével – mondta Magyar András, a helyi könyvtár vezetője.

A kápolnát a Tiszta Püspökiért Egyesület önkéntesei állítják vissza eredeti állapotába
Fotó: Beküldött fotó

Ugyanakkor nemcsak a kápolna története különleges, de magáé a parké is. A Tanácsköztársaság bukása után itt ültettek el negyvenhat nyárfát az első világháborúban elesett hősöknek. Ezek a fák a ’90-es években nagyrészt kipusztultak. A mostani felújítás során visszaállítanák a Hősök ligetét a Szent István park részeként, de most már a második világháború és a Gulag áldozatainak is ültetnek majd ­fákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában