Kihívások nehezítik a berényi táncosok életét

Komoly pénzügyi nehézséggel küzd a Jászság Népi Együttes (JNE) és az utánpótlást nevelő Viganó Alapfokú Művészeti Iskola. A járvány miatt elmaradó rendezvények, fellépések bevételkiesést jelentenek, valamint a város idei költségvetéséből is jóval kevesebb támogatást kapnak a táncosok. Szűcs Gábort, a JNE művészeti vezetőjét kérdeztük arról, hogyan élik meg a helyzetet.

Illés Anita

Tavaly rendezték meg a XXIX. Csángó Fesztivált Berényben. A jubileumi rendezvény idén a járványveszély miatt elmarad

Forrás: Archív fotó

A koronavírus-járvány többek közt a kulturális életet és a művészvilágot is sújtja. Augusztus 15-ig semmilyen nagyobb rendezvényt, fesztivált nem lehet szervezni. A járványveszélyre való tekintettel a Jászság fővárosában idén elmarad a XXX. Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár.

– Rengeteg bizonytalan tényező volt a szervezéssel kapcsolatban. Nem tudjuk, hogy meddig tart a vészhelyzet, így az elmúlt hetekben kevés esélyt láttunk a biztonságos megszervezésre. A határon túli magyarság táncosai és zenészei között idősek is vannak, akik a korlátozások miatt nem jöhettek volna a fesztiválra, miként a külföldi együttesek utaztatása sem működött volna.

Tavaly rendezték meg a XXIX. Csángó Fesztivált Berényben. A jubileumi rendezvény idén a járványveszély miatt elmarad
Fotó: Gémesi Balázs

– Felelősséggel tartozunk, az egészség védelme mindennél fontosabb, ezért április végén úgy döntöttünk, hogy a jubileumi Csángó Fesztivált elhalasztjuk. Fáj a szívünk, mert a jubileumi rendezvényt szerettük volna méltó módon megszervezni. De terveinket most eltettük egy évre, és reméljük, hogy minden akadály elhárul majd annak érdekében, hogy jövőre megrendezzük a harmincadik Csángó Fesztivált – mondta Szűcs Gábor fesztiváligazgató, a JNE művészeti vezetője. Hozzátette, hogy a járvány érinti a Jászság Népi Együttest is, hiszen március közepe óta sorra elmaradtak a fellépések.

A Viganó Alapfokú Művészeti Iskolában a gyerekeket online oktatják, gyakorlati és elméleti feladatokat egyaránt kapnak.

– A felnőtt táncosoknak most több idejük van arra, hogy a régi műsorokat, eredeti táncfilmeket tanulmányozni tudják. Természetesen folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással a közösségi oldalon. A napokban már személyesen is tudunk találkozni, hogy megtervezzük az előttünk álló időszakot. A táncpróbákkal kapcsolatban még pontos állásfoglalás nincs, bízunk benne, hogy nemsokára már el tudjuk kezdeni a próbákat. Reméljük, hogy augusz­tus közepén már fellépéseink is lesznek, hiszen ezek bevételi forrást teremtenek az együttes szakmai munkájához – részletezte a művészeti vezető. Az elmaradó rendezvények, előadások miatt ugyanis bevételektől estek el, valamint ebben az esztendőben az önkormányzattól is jóval kevesebb támogatást kapnak, mint az előző évben.

– Ez összességében az együttes életében eddig mintegy tizenötmillió forint kiesést jelent, amely jelentős. Van beadott és megnyert pályázatunk, amit a Csángó Fesztiválra nyertünk. Jelenleg úgy tudjuk, hogy ez a kormányzati támogatás átvihető a jövő évre, illetve előszervezésre felhasználható. Keressük a további pályázati és szponzorációs lehetőségeket. Kiszámíthatatlan ez az év, bízunk további állami és önkormányzati támogatásban, ami az együttes és az iskola működési munkáját segíti – fűzte hozzá.

Új műsorokkal is készülnek

A bizonytalanság ellenére is tervezik a szakmai munkát, új műsorral készülnek.

– Másfél éve dolgozunk egy előadáson, ami eddig külföldi utak, jelentősebb fellépések miatt mindig háttérbe szorult. Ez Pál István Szalonna és Bandája, illetve Ferenczi György és a Rackajam közreműködésével megvalósuló Mindenek szerelme című műsorunk, melyben a blues és a néptánc, népzene ötvözete jelenik meg. Készülünk persze autentikus folklórműsorral is. Ezek a produkciók tervezés alatt állnak – beszélt a tervekről Szűcs Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában