megemlékezés

2020.05.06. 14:00

Megkoszorúzták Karcagon a Jászkun Redemptio Emlékharangját

A magyar országgyűlés 2014. február 4-én történelmi emléknappá nyilvánította május 6-át, a redemptio emléknapját.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Az emléknap alkalmából Karcagon, Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, jászkun főkapitány alkotásánál, a Jászkun Redemptio Emlékharangjánál emlékeztek a város vezetői és képviselői a jászkun önmegváltásra. Mint az emléktáblán is olvasható, 1745. május 6-án Mária Terézia magyar királynő Bécsben aláírta a jászok és kunok kiváltságainak visszaadását engedélyező okiratot. Ezt az eseményt nevezzük latin szóval redemptionak, azaz önmegváltásnak.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A jászok, a kiskunok és a nagykunok szabadságaik visszaszerzése érdekében 580 ezer rajnai forintot gyűjtöttek össze több mint kétszáz évvel ezelőtt. Az önkormányzat nevében az emlékharangnál Gyurcsek János alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző helyezett el koszorút, majd F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő az országgyűlés nevében, Györfi Sándor jászkun főkapitány a hármas kerület nevében koszorúzott először, majd közösen elhelyezték a Kunszövetség koszorúját, végül a képviselő megkongatta az emlékharangot, az évfordulóra emlékezve.

Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában