állatgyógyászat

2020.05.29. 07:00

Nem kérik a megyei gazdik az e-receptet

Az állatorvosok számára is engedélyezte az e-recept használatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közelmúltban.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A hatóság közleményében kiemelte, hogy a vényköteles készítményeket a kialakult helyzet ellenére sem lehet vény nélkül kiadni. Arra azonban lehetőség nyílik, hogy az állattulajdonos számára – amennyiben nem indokolt, hogy megjelenjen kedvencével a rendelőben – az állatorvos elektronikus úton is elküldheti az adott vényt.

Megyénkben egyelőre nem jellemző e lehetőség alkalmazása. A martfűi dr. Nyakacska Emil is arról számolt be, hogy még egy páciens gazdája sem kérte ezt a megoldást.

– Nálam sem volt még erre példa, noha tény, hogy még nem telt el sok idő a bejelentés óta – tette hozzá a mezőtúri dr. Nagy Levente.

Hasonló tapasztalatai vannak dr. Kertész Ottónak, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökének.

– Nem jellemző, hogy kérnék, a hagyományos, papíralapú megoldással dolgozunk. A tulajdonosok óvatosabbak, az otthon töltött idő miatt jobban figyelnek kedvenceikre, de természetesen így is akad munkánk. Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, az a veszettség elleni oltás fontossága. Az ország egyik részében tavaszi oltási szezon van, a térségünkben őszi. A kialakult helyzet miatt előfordulhat némi csúszás, de lehetőleg ne maradjon el a vakcina beadása – magyarázta a szakember. Arról szintén beszélt, hogy bár a kutyák számára kötelező a veszettség elleni védőoltás, a macskáknak is erősen ajánlott.

– A lakásban tartott macskákat kevésbé fenyegeti ez a veszély. A kertes házak lakói azonban gyakran portyáznak éjszakánként. Egy-egy ilyen felfedezés során megannyi másik állattal találkozhatnak, melyek akár a veszettségvírust is hordozhatják. Főként erdők, mezők, ligetes területek mellett elterülő, kisebb településen, falvakban, kisvárosokban élő cirmosok vannak kitéve ennek a veszélynek. Elvégre nagyobb eséllyel találkoznak vadállatokkal – fejette ki az állatorvos. Hozzátette, szerencsére az utóbbi években nem igazán észlelhető a vírus jelenléte, ám a megelőzés és óvatosság a macskák esetében is igen fontos.

– Az év bármelyik szakában kérheti a tulajdonos az oltást, azonban elengedhetetlen, hogy a következő esztendőben szintén ugyanebben az időpontban adassa be az emlékeztető vakcinát – figyelmeztetett dr. Kertész Ottó. Arról szintén említést tett, hogy praxisa során a veszettséggel azonosított állatok nagyobbik része sem kutya volt, hanem macska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában