mezőgazdaság

2020.05.02. 14:00

Tovább tart az aszály, nem sokat segített a zápor megyénkben

Nem sokat javított az aszályhelyzeten a hét közepén hullott csapadék. A tartósan vízhiányos időszak tovább tart, melyet múlt héten rendelt el a belügyminiszter – tájékoztatott a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

Forrás: Beküldött fotó

Jász-Nagykun-Szolnok megyében sok gazda szerződött a térségben öntözővizet biztosító Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-vel. Az öntözési szezon kezdete idén egy hónappal hamarabb kezdődött az előző évekhez képest. A cég vezérigazgatója, Bakondi Patrik elmondta, a rendszert az első tavaszi hetekben kezdték feltölteni, hiszen télen azt leürítik. A rendszereket folyamatosan üzemelték be és töltötték fel üzemi vízszintre. A tartósan vízhiányos időszak elrendelésekor azonban már az egész rendszer készen állt, teljes kapacitással működött.

A Rákóczifalva környékén gazdálkodó Dudás Attila több mint 80 hektárnyi földet öntöz, valójában ennél jóval több földterülettel rendelkezik. Azt mondja, a megyében alig esett télen csapadék, februárban 34 milliméternyi esőt regisztráltak, márciusban 30 milliméternyit, azóta elenyésző mennyiség hullott. A gazda elmagyarázza, földjein egy már bevált stratégia alapján gazdálkodik. A vízigényesebb növényeket az öntözhető területekre veti, a szárazságot jobban tűrőeket oda, ahol csak a csapadék biztosítja a vizet a növényeknek.

De ezeket a magokat is csak akkor veti el, miután elegendő eső esett, azaz ha a magágy alaposan megázott. Szerencse, hogy két hete hullott annyi minimális csapadék, mely a vetést lehetővé tette. Dudás Attila egy, a martfűi sörgyár mögötti csatornából öntöz. Ahogy fogalmaz, a plusz vizet meghálálják nem csak a kertészeti növények, hanem az ipari, szántóföldi kultúra is.

Akadnak zöldségfélék, melyek öntözés nélkül biztosan elpusztulnának, ilyen a megyénkben több helyen is termelt hagyma, petrezselyem, spenót, fűszerpaprika. Ma már a faiskolákban is elengedhetetlen a csapadék pótlása. A szakember szerint rendkívül jó hír, hogy egy hónappal korábbra hozták az öntözési szezon kezdetét. A már említett hagymát, petrezselymet ugyanis viszonylag korán, már március közepén elvetik, mely kikeléséhez nélkülözhetetlen az eső vagy ennek hiányában az öntözés.

Fotó: Beküldött fotó

Szerencsére öntözővízből nincsen hiány

– Az elmúlt években még a legtartósabb aszály időszakában sem volt arra példa, hogy valakinek ne tudtunk volna öntözővizet biztosítani – jegyezte meg a TRV vezérigazgató, hozzáfűzve, az sem jelent problémát, hogy a tartósan vízhiányos időszakban nyilvánvalóan többet vagy többször kell locsolnia a gazdának. A Rákócziújfalu-Kengyel-Martfű környékén található úgynevezett Nk. X-2 fürtfőcsatorna területén a gazdák jelentős része megkezdte az öntözést. A csatorna több pontján ugyanakkor kotrási munkákat végeznek az elkövetkező hetekben, biztosítva a gazdálkodók számára az öntözővíz még hatékonyabb eljutását a vízkivételi helyekre.

Fotó: Beküldött fotó

Tisztítják a csatornákat

– A jelenlegi tartósan vízhiányos időszak nem csupán a szerződött partnereknek, hanem a Mezőgazdasági Vízhasznosítási Üzemmérnökség Szolnoki Üzemének dolgozói számára is a megfeszített munkát jelenti – mondta Szabó Péter, a TRV Zrt. vízhasznosítási főmunkatársa. Hozzátette: a Társaság üzemeltetési területéhez tartozó Tiszavárkony I. öntözőcsatorna fenntartási munkái jelenleg is zajlanak. Itt az üzemelési időszakon kívül levágott, jelenleg uszadéktorlaszokat képező száraz vízinövényzet eltávolítását végzik a szakemberek csatornatisztító gépekkel. Ezzel egyidőben az öntözőcsatornán keresztül ellátott tavak feltöltése, vízpótlása is megkezdődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában