Szolnok

2020.06.13. 17:00

A szociális földprogram tapasztalatait és jövőjét is megvitatták

A konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram országszerte ismert és elismert. Megyénkben minden évben öt-nyolc település csatlakozik a kezdeményezéshez

P. Pusztai Nóra

Egy jászsági településen hat éve előnevelt csirkék kerülnek a háztartásokba. A családok kérelem kitöltésével jelentkezhetnek a programba. A jelentkező családok egy képzésen is részt vesznek, amiben a kisállattartás legfontosabb ismérveit sajátítják el. A pályázat biztosítja a felneveléshez szükséges takarmányt – mondta Baginé Gavaldik Lívia, a Jászapáti Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. Hozzátette: ebben az évben háztartásonként húsz-harminc csirke került a családokhoz. Az évek alatt akadnak olyanok, akik már keltetnek is és ellátják a tágabb családot.

Az ország számos pontjáról érkező, a programban részt vevő szakembereket kétnapos szakmai műhelymunkára várta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Közalapítványa.

– Összegző és tervező feladataink vannak. A tapasztalatok megosztása mellett arra is kérnek minket, hogy javaslatot tegyünk a további irányokra. A sokszínű szakmai közösség a fokozatos épülést és a családoknál elérhető fejlődést tűzte ki célul – mondta dr. Nagyné Varga Ilona, az alapítvány igazgatója.

– A program huszonöt éve működik, de az utóbbi tíz évben nagyon koncentráltunk arra, hogy a leginkább szegénységben élő családok kapjanak lehetőséget. Közülük is azok, akik vállalják saját kertjük megművelését – emelte ki Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára.

– Mindig találunk olyan családot, akinek ez újdonság, fiatalok és idősek is csatlakoznak. A Belügyminisztérium adja a támogatást, a háztartások vállalják, hogy végigcsinálják a programot, amely végén termény vagy felnevelt állat lesz az eredmény. Az első lépcsőként csak az együttműködési készségre van szükség, fontos arra vezetni az embereket, hogy a bevételük munkából származzon, így életüknek is célt ad a program – részletezte a helyettes államtitkár.

Idén a járvány hatásának köszönhetően a négyszeresére ugrott a pályázók száma. Közel kétszáz támogatást ítéltek meg, országos szinten száznyolcvanmillió forintot biztosít a kormány erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában