fotókkal frissítve

2020.06.25. 10:25

A szolnoki közgyűlésről jelentjük

Elismerések átadásával kezdődött a közgyűlés rendes, a február végi soros plénium utáni első „teljes” ülése.

Mészáros Géza

Köszönete jeléül a város egy-egy rendőrt és tűzoltót – rajtuk keresztül a két testületet – jutalmazott meg a rendőrség-, illetve a Szent Flórián-nap alkalmából: Csizmadia István rendőr törzszászlósnak és Busi János tűzoltó törzsőrmesternek Szalay Ferenc polgármester adta át a jutalmakat.

Fotó: Csabai István

A napirend előtti felvetések között Miskolczi László (DK) és Füle István (DK) az egykoron helyi szimbólumként, ma már, hovatovább szégyeneként számontartott Tisza Szálló jövőjéről, illetve az egyre több panaszra okot adó városi csapadék-elvezető rendszer működéséről érdeklődött.

A kínai tulajdonú hotellel kapcsolatosan Szalay Ferenc elmondta, a korábbi vállalkozói kör által eladott épületet a város régóta vissza akarja vásárolni, ám a kínai tulajdonos irreálisan magas összegre árazta azt be. A tárgyalások a két fél között ugyanakkor folyamatosak, illetve Szolnok pályázati forrást is keres közel 100 éves jelképe megfelelően színvonalas állapotára történő visszaállítására.

A napjainkban érzékelhető égi havária, a rendszeres felhőszakadások miatt vízzel elöntött városrészek okán Magyarné Bede Marianna, a VCSM Zrt. műszaki igazgatója elmondta, komoly logisztikai átépítéssel (pl. a Széchenyi aluljáró felüljáróvá történő átalakításával) jelentős költségekkel a csapadék-elvezetés gyorsabb lehetne. A szakember elmagyarázta, hogy az egyidőben nagymennyiségű esőzéseket az éghajlat-változás okozza; ezzel a későbbiekben is számolhatunk.

A megyeszékhely egy, a várost és további 13 települést összefogó kisregionális vízelvezető rendszer része. A felhőszakadások leginkább észak-nyugatról érkeznek. Előbb a Jászság vízgyűjtői telnek meg, ezen vizek érkeznek a szolnoki tisztítóba. Tisztítás nélkül azonban nem engedhető bele a kétes minőségű, szennyezett víz a Tiszába, ezért gyorsan feltornyosul a csapadék a rendszerbe. Amelynek felülvizsgálatára és korszerűsítésére azonnali pályázati források felkutatását ígérte a városvezetés.

11:25

A Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításának előterjesztésével kezdődött a közgyűlés érdemi része. A járványügyi helyzetben meghatározott különleges felhatalmazás idején helyi rendelet született egyes jogkörök polgármesternek történő átadásáról.

Az SZMSZ módosításával ezen jogosítványok érvényét vesztették, azokat újból a bizottságok gyakorolják. Azok a bizottságok, melyek vezetőit és tagjait a mostani közgyűlés megerősítette, illetve megválasztotta. A korábbi hét bizottság helyett immáron hat végzi a munkáját a testület döntése alapján.

Az Egészségügyi, Szociális és Környezetvédelmi Bizottság elnöke Szekeres Éva (Szolnoki Többség/XXI. század frakció), alelnöke Borda Zoltán (SZT/XXI. sz.), a Jogi, Rendészeti és Ellenőrzési Bizottság e: Molnár Iván (Fidesz), ae: Fajcsák Károly (Független), a Pénzügyi, Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság e: Füle István (SZT/DK), ae: Molnár Iván, az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság e: Berényi Gábor (SZT/Jobbik), ae: Rusvai Károly (KDNP), a Sport, Turisztikai és Civil Kapcsolatok Bizottság e: Tasnádi Zoltán (Fidesz), ae: Galló György Péter (SZT/Jobbik), a Városüzemeltetési, Városfejlesztési és Fenntartható Fejlődés Bizottság e: Ligeti József (Független), ae: Rehó János (KDNP).

Utóbbi bizottság elnökének személyére Borda Zoltán (SZT/XXI. sz.) új javaslatot tett – ezt a tisztet egy a KDNP frakciócsoport egyik képviselője töltse be -, ám a testület ezt a felvetést nem támogatta.

11:50

A járványhelyzet alatt jelentős gazdasági kárt szenvedett, szenved jelenleg is a megyeszékhely (is). A város eddig, két hónap alatt 154 millió forintot költött egészségügyi védekezésre, a munkaügyi központban bejelentett, állásukat vesztett potenciális munkavállalók száma 118; ebbe a számba nem tartozik bele az elsősorban külföldi személyek kihelyezésével foglalkozó munkaerő-kölcsönző cégeknél regisztrált, munkájukat szintén elveszítő személyek.

A helyi vállalkozások egy része bevételkieséssel számol majd az év végén, akárcsak az elmaradó iparűzési adóbevételek miatt a város is. Emiatt a február 27-i közgyűlésen elfogadott ez évi, mintegy 37,5 milliárd forint főösszeggel, hiány és adósság nélkül megállapított költségvetés gyakorlatilag megsemmisült. Miután pontos semmiképpen, de még hozzávetőleges adatok, számok sincsenek egyelőre, ezért polgármesteri javaslatra az új 2020-as büdzsét várhatóan a következő, júliusi közgyűlésen tárgyalják a képviselők.

12:12

Szolnok közgyűlése a 2019. augusztusi ülésén arról döntött, hogy új klímastratégiai tervet dolgoz ki az új épített és természeti kihívásokra megfelelő válaszokat adva. A szakminisztérium befogadta a város pályázatát és annak konkrét kidolgozására 20 millió forint támogatást ad.

A testület az ülés további részében alapítványok támogatásáról határozott, illetve a gyepmesteri feladatok ellátásával az NHSZ Zounok Zrt-t bízta meg. A közgyűlés zárt ülésen folytatódott, illetve fejeződött be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában