ötletgazda

2020.06.16. 17:30

Ádám kezdeményezésével vált hungarikummá a tiszavirágzás

Ez év május 21-én a hungarikumok gyűjteményébe került a tiszavirág és a tiszavirágzás, ami által a tiszai kérész és kérészrajzás a hungarikum címet viseli. Hogy ez megvalósulhatott, az egy magát szolnokinak is valló fiatalember, Lenner Ádám öt évvel ezelőtti(!) kezdeményezésének köszönhető.

Mészáros Géza

Ádám javaslata révbe ért

Forrás: Beküldött fotó

A Tisza mentén élőknek valószínűleg nem kell bemutatni az évente egy alkalommal, általában június közepe táján néhány napig, a kora esti órákban tapasztalható látványos jelenséget, a tiszavirág (palingenia longicauda) gyászos végű násztáncát a szőke folyó felszínén. A természet különleges szépségét az utóbbi években már nem csupán az ország más tájairól, hanem a határon túlról érkezők is megcsodálják.

A Tisza mentén fekvő települések egyre több figyelmet fordítanak a szárnyas rovar pompázatos kirepülésére, és igyekeznek a helyi idegenforgalmat is fellendíteni, az egyedülálló tiszavirágzásra építve. A kérész és párzási szokása ez év május 21-től hungarikummá lett. Mindez pedig Lenner Ádámnak köszönhető, aki öt évvel ezelőtt kezdeményezte a honi gyűjteménybe való beemelését.

– Valóban én jeleztem anno, de mégiscsak csapatmunka kellett ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes is legyen – hárította el és osztotta meg másokkal is az egyszemélyesnek titulált sikert Ádám. Aki arról is mesélt, kik és hogyan repítették hungarikummá a kérészt.

– Valamikor öt évvel ezelőtt a „Szeretem Szolnokot” pályázatra a természetfotóimmal jelentkeztem, és bemutattam a város természeti értékeit. Díjazott lettem. Az igazi elismerés azonban az volt, hogy a díjátadás után felkértek a helyi értéktár természeti kincsekkel való feltöltésére. Egyik ajánlásom a kérészpopuláció és rajzása volt. A tiszavirág előbb bekerült a helyi, majd a megyei, legutoljára pedig a kiemelt nemzeti értéktárba. Sokan gondolnák, innen már csak egy lépés volt a hungarikumi cím. Bár sokszor magam jártam ki az utakat, de egyetlen ember kevés lett volna a cél eléréséhez – hangsúlyozta szerényen a fiatalember.

Ádám javaslata révbe ért
Fotó: Beküldött fotó

Facebook-oldalán erről meg is emlékezett: „Ez is, mint minden siker, csapatmunka! Támogatólevelek nélkül nem jött volna ez sem létre! Köszönet illeti Szalay Ferencet, Szolnok polgármesterét, dr. Juhász Lajost, a DE-MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetőjét, prof. dr. Szabolcs Lengyelt, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Tisza-kutató Osztályának tudományos főmunkatársát. Továbbá volt gimnáziumom tanárnőjét, Czakó Évát a német fordításért. És nem utolsósorban Mészáros János megyei főépítészt, MÉB-titkárt!” – olvasható Ádám közösségi oldalán.

– A szülészet helye miatt ugyan Szolnokon láttam meg a napvilágot, de nyolcéves koromig Martfűn éltünk. Anyu dajkaként, apu a sörgyárban dolgozott. Már nagyon kicsi korom óta lekötött a természet. Órákig tudtam csigákat versenyeztetni üvegfalakon, különleges lepkéket és rovarokat gyűjtöttem, és bóklásztam kint a réten. Majd beköltöztünk Szolnokra. Itt kezdett nyiladozni az értelmem, és már tudatosabban fordultam a környezetemhez.

– A cukorgyár környékén laktunk, és rengeteget voltam kint a szabadban. Minden érdekelt, ami a természethez kötődik. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, majd pedig a Széchenyi István Gimnáziumban is tulajdonképpen majdhogynem csak a biológia tantárgy kötött le. Vass Lajosné és Gyólai Ilona tanárnők voltak azok, akik nem csak hagytak álmodozni, hanem utat is mutattak, merre is induljak nagy természetjárásomban – emlékezett meg szaktanárairól is a fiatalember.

Ádám ma már A Bükki Nemzeti Park Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet szamárháti tanyáján, az ottani látogatóközpont közelében él, ahol bivalyaival – köztük az országos hírnévre szert tett Kobolddal – és a természet szépségeivel együtt mindenkit szeretettel fogad.

Lenner Ádám Kobold nevű bivalyával jelenleg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben várja a természetszeretőket
Fotó: Beküldött fotó

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok élővilágát is tanulmányozta

Ádám a Szolnoki Főiskolán tájgazdálkodási mérnöki, a Debreceni Egyetemen pedig természetvédelmi mérnöki diplomát szerzett. Alapító tagja, majd pedig másfél évig elnöke is volt az egyetem hallgatói környezetvédelmi bizottságának, melynek ma már alumniként (öregdiákként – a szerző) segíti munkáját. Közel nyolc éve folyamatosan jelennek meg a természetet népszerűsítő cikkei, fotói a National Geographic magyarországi weboldalán, az Élet és Tudomány, a Természet-Búvár, a Debreceni Egyetem Egyetemi Élet ZöldDebítő hasábjain.

Tanulmányutakon több országban megfordult, dolgozott az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. A hazai élővilág mellett Európa és az USA flóráját és faunáját is részben megjelenítette már. Közel hat éve a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere. Denevéreket menekít, gyurgyalagokat, odúlakó madarakat véd. Az általa nevelt bivalyokkal környezeti nevelést folytat, elsősorban gyermekeknek. Jelenleg természetpedagógus szakirányú továbbképzésen folytatja felsőfokú tanulmányait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában