Galériával

2020.06.11. 17:30

Átadták a megújult Nyúzó-féle tájházat Tiszafüreden

Régóta tervezte a város mindenkori vezetése, hogy felújítja a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Nemrég sor került az eddig csak vágyott fejlesztésre, ismét látogatható a kiállítóhely. A Nyúzó-féle fazekas tájház a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum egyik telephelyeként nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az ünnepségen Deákné Dr. Füvessy Anikó néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, a tájház létrehozója mutatta be az emblematikus épület múltját, majd tárlatvezetést tartott. A résztvevőket Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész vezette be a korongozás rejtelmeibe.

– Kétmillió forint értékű beruházás keretében világítási- és riasztórendszer került telepítésre, valamint az épület falai és fából készült elemei újultak meg a Kubinyi Ágoston Program keretében elnyert forrásnak köszönhetően – részletezte a megnyitón Ujvári Imre polgármester.

Dr. Mester Edit régész, a Kiss Pál Múzeum igazgatója elmondta: az épület nem volt látogatóbarát, az elektromosáram sem volt bevezetve. Meglátszott rajta az idő vasfoga, ezért volt szükséges a felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában