szakképzés

2020.06.15. 11:30

Levizsgáztak a jövő szakemberei megyeszerte

A megyében már szép számmal levizsgáztak a jövő szakemberi. A koronavírus előidézte helyzet ellenére a tanulók túlnyomó része élt a lehetőséggel, nem kértek halasztást. A számadás pedig az egészségügyi szabályok betartásával történt.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Szolnoki Szakképzési Centrum (SzSzC) tájékoztatása szerint a centrum tizenegy tagintézményében, közel harminc ágazatban 1341 fő tesz vagy tett vizsgát. Közleményükben kifejtették, az írásbeli vizsgatevékenységet a legnagyobb körültekintéssel szervezték május 25–29. között. Ezek közel kilencvennyolc százalékban sikeresek, a tanulók a tanév során nyújtott teljesítményükhöz hasonló eredményt érnek el.

A szakképzési centrum adatai szerint a diákok minimális arányban döntöttek úgy, hogy nem kezdik meg a gyakorlati vizsgatevékenységet, az arányokat tekintve megközelítőleg egy százalék. Közöttük voltak ismeretlen okból, valamint igazoltan hiányzók. Kiemelték, az idei évben rendhagyó módon a gyakorlati számadás megelőzhette az írásbelit. A vizsgán a maszk használata kötelező volt, a gumikesztyű viselete pedig megengedett. Az óvintézkedések teljes körű megtartása és a vizsgadokumentumok kezelése az előírásoknak megfelelően történt.

A bizonyítványok átvételének módjáról szintén tájékoztattak. A végzősök kilencvennyolc százaléka veheti át előre egyeztetett időpontban a szakmai vizsgabizonyítványt, merthogy a hagyományos átadó ünnepségek az idén elmaradnak a tanulók és a dolgozók védelme érdekében.

Az SzSzC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola végzősei szintén sikeresen teljesítették a képzések végét jelentő követelményeket. Sós Tünde igazgató elmondta, a járványügyi helyzetre való tekintettel a vonatkozó rendeleteknek megfelelően bonyolították a vizsgákat.

– A szóbeli számadást törölték, így az egyes szakmáknak csak az írásbeli és gyakorlati részét szerveztük meg. A diákokat előre fertőtlenített termek és tanműhely fogadta, egyszerre tízen tartózkodhattak bent, egymástól másfél méteres távolságra – fejtette ki. A tanulók számára maszkokat, gumikesztyűt és fertőtlenítő gélt is biztosítottak.

– A gyakorlati vizsgák alkalmával a végzősök egyedi szerszámokkal dolgoztak, ki-ki hozta a sajátját. Az asztalosok esetében volt egy gép, amit mindenkinek szükséges volt használnia, így azt folyamatosan fertőtlenítettük – részletezte. Sós Tünde kiemelte, az osztályfőnökök és oktatók sokat egyeztettek, beszéltek a tanulókkal, így jól felkészülve vágtak neki a próbatételeknek.

– Ez a helyzet kicsit mindenkitől másfajta hozzáállást igényelt, de kijelenthetem, a tanulóink és kollégáink is betartották a szabályokat, fegyelmezetten, zökkenőmentesen zajlottak a vizsgák.

A bizonyítványokat is ennek megfelelően osztják majd ki. A végzősök szakmánként kapnak külön időpontokat az udvaron, a távolság megtartásával vehetik át a képzés végét igazoló dokumentumokat.

Szakmánként eltértek a követelmények

Sós Tünde elmondta, a festőknél csak gyakorlati vizsga volt. Különleges tanfalakon mutatták be a szakma fortélyait, a vizsgakiírásnak megfelelően. Glettelés, felületkezelés, festés, tapétázás vagy ablakvázfestés szerepelt a feladatok között.

– Az egymásba fordítható felületek hasznosak voltak a távolságtartás miatt is. A korábbi években az iskola termeinek, falainak festése szintén lehetett feladat. Idén azonban az említett megoldással vizsgáztak a festők – magyarázta. A dekoratőröknek és grafikusoknak ezzel szemben nem kellett vizsgát tenniük. A szakképesítés megszerzéséről az előző két év szakmai, elméleti és gyakorlati eredményei döntöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában