testkamera

2020.06.19. 20:00

Már nem a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon történik a legtöbb bántalmazás

Egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a bántalmazások megelőzése érdekében a 2019. szeptemberi bevezetés óta. Azokon a vonatokon, amiken alkalmazzák, csökkent a kalauzokat ért atrocitások száma, és igaz ez a Budapest–Cegléd– Szolnok vonalra is.

Czakó Nóra

Budapest, 2019. augusztus 30. Czine László vezetõ jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztetõ kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenõröket ért támadások miatt szeptember 1-jétõl 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelõi. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Még 2017-ben döntött a A MÁV-START Zrt. vezetése a testkamera használatáról a mobil jegykiadó berendezések, valamint az utasok életének, személyi és testi épségének, illetve vagyontárgyaik védelme érdekében. Idén év végéig pedig várhatóan közel hetven új testkamera beszerzését tervezi a vasúttársaság a már meglévő eszközök mellé.

Köztudott, hogy sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilkamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság – olvasható a MÁV közleményében. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. Jegyvizsgálót 2018-ban százhuszonhárom, 2019-ben hetven, 2020-ban pedig ez idáig harmincöt esetben ért inzultus, amiből tizennyolc tettlegességig fajult, míg tizenhét esetben tettleges becsületsértés történt.

Két évvel ezelőtt hírportálunkon is megírtuk, hogy a budapesti elővárosi vasútvonalak a leginkább érintettek, a bántalmazások csaknem hetven százaléka az ott közlekedő szerelvényeken történt. Ezen belül is a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás – az esetek harminchat százaléka.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hogy az azóta megtett intézkedéseknek köszönhetően, már nem a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalon történik a legtöbb bántalmazás jegyvizsgálóval szemben: 2018-ban az esetek harminc százaléka, 2019-ben tizenkilenc százaléka, 2020-ban pedig eddig a tizenhárom százaléka történt ezen a vonalon. Megyénkben 2018-ban egyszer, 2019-ben egyszer sem, 2020-ban pedig kétszer bántalmaztak jegyvizsgálót.

Szolnokon nyolc testkamera van telepítve, ezeket eddig tizennégy kalauz használta hatvanhat vonaton.

A bántalmazások megelőzése érdekében a MÁV-START a vasútállomások utas­tájékoztató rendszerében, valamint a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatja szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak.

A jegyvizsgálók a fedélzeti mobiltelefonjukon található speciális alkalmazásban, „pánikgombbal” kérhetnek segítséget. A vasútőrök, illetve a rendőrség munkatársai kiemelt figyelemmel dolgoznak olyankor, amikor éjszakai járaton egyedül teljesít szolgálatot női jegyvizsgáló. Emellett a Készenléti Rendőrség munkatársai is rendszeresen látnak el járőrszolgálatot a kiemelt veszélyességű vonatokon. Mindezeken kívül, a testkameráknak köszönhetően, a jegyvizsgálók felvételt tudnak készíteni, ha a kamera jelenlétének elrettentő hatása ellenére mégis megtámadnák őket.

Éjszaka is tud felvételt készíteni

A MÁV-START által használt testkamerák akár nyolc órai üzemre is képesek. Ezalatt folyamatos felvételt tudnak készíteni, akár éjszakai körülmények között is, amiből legalább tizenhárom órányit képesek tárolni, valamint károsodás nélkül kibírják, ha két méter magasból leejtik őket.

A full HD minőségű felvétel készítését a felhasználó bármikor elindíthatja és leállíthatja a készülék egyetlen gombjának megnyomásával. A kamera a gombnyomást megelőző húsz másodperc videóanyagát is rögzíti, és fotó készítésére is alkalmas. A mobilkamera az adatokat kódolt formában, jelszóval védetten tárolja, így nincs lehetőség hozzáférni azokhoz az eszközön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában