JÁSZKUNSÁG

2020.06.18. 10:00

Megviseli a szervezetet a változékony időjárás

Kiugróan magas vagy alacsony vérnyomást, a szívbetegeknél és a mozgásszervi betegségekben szenvedőknél pedig a tünetek súlyosbodását okozhatja a mostanában tapasztalható változékony, párás idő. Az általunk megkérdezett szakemberek azt tanácsolják, az erre érzékenyek ebben az időszakban mindenképpen kíméljék magukat és kerüljék a megerőltető testmozgást.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Nehezen kapok levegőt, fájnak az ízületeim, és nehezen alszom – ezeket tapasztalja a mostani, változékony, csapadékos időjárás miatt a szolnoki Kovács Mihályné. Mint mondta, gyakrabban méri a vérnyomását is, mert sokszor szédül. Mivel a mért érték magasabb volt a szokásosnál, kikérte háziorvosa véleményét a teendőkről. A szolnoki asszony nincs egyedül ezzel a problémával, hiszen a változékony idő és az ezzel együtt járó hőmérséklet-ingadozás megviseli a szervezetet.

– Rengetegen keresnek különböző vérnyomásproblémákkal, amióta tart ez a mostani időjárás – osztotta meg tapasztalatait dr. Hoksári László. A szolnoki háziorvos elmondta, tompultsággal, fáradtsággal, rosszullétekkel, valamint nehezen megmagyarázható rossz közérzetre hivatkozva számtalan páciens hívta már az elmúlt hetekben telefonon.

– Amit ilyenkor tudok javasolni, hogy ha hirtelen nagyon megugrik a vérnyomás, akkor használják a betegek a gyors vérnyomáscsökkentő készítményeket. Ha nagyon alacsonnyá válik, akkor pihenjen le az illető, vagy igyon egy kávét. Az esetek nagy többségében ezekkel a módszerekkel csökkenteni lehet a tüneteket, és nem keletkezhet ezekből komolyabb egészségügyi probléma – magyarázta a szakember.

Hozzátette: a jelenleg tapasztalható esős-párás idő a légzőszervi betegségekkel küzdőknél is okozhat olyan panaszokat, mint fulladásérzés, nehézlégzés.

A párás, meleg idő miatt a Hetényi Géza kórház kardiológiai osztályán is megemelkedett a betegfelvételek száma az elmúlt három-négy napban – tudtuk meg dr. Herczeg Bélától, a kardiológiai osztály osztályvezető főorvosától.

– Minden szív- és érrendszeri betegségben szenvedő páciens panaszai felerősödnek ilyen időjárási körülmények között. Legfőképpen a szívelégtelenségben szenvedőknél tapasztaljuk azt, hogy a légszomjérzetük, a kapacitásuk ebben a meleg, rendkívül párás időben kifejezetten romlik, adott esetben kórházi kezelésre is szükség van.

– Amire nagyon figyeljenek, hogy pontosan szedjék a gyógyszereiket, figyeljenek a folyadékbevitelre, lehetőség szerint fizikailag ne terheljék magukat, valamint kerüljék a nagyobb tömeget, nyilvános helyre semmiképpen ne menjenek! Ha pedig a panaszaik mindezek ellenére fokozódnak, mielőbb kérjenek orvosi segítséget – hangsúlyozta a szakember.

Nem csak a szív- és érrendszeri, hanem a mozgásszervi panaszokkal küzdőket is megviselheti az esős, szeles, változékony idő.

– A beültetett protézissel élők, a súlyos csípőízületi kopásban szenvedők, valamint a gerincproblémákkal küzdők érzik meg elsősorban ezt a változékony, viharos, esős időt – osztotta meg tapasztalatait dr. Rudner Ervin ortopéd sebész főorvos, a szolnoki MÁV Kórház igazgatója.

Hozzátette, ezek a tünetek csak átmenetiek, így a különböző gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapító géllel és pihenéssel át lehet vészelni a nehéz időszakot. Ahogy tanácsolta, ilyenkor nem célszerű a nehezebb fizikai munka vagy megerőltetőbb testmozgás, ilyenkor a pihenés, az ízületek kímélete is nagyon fontos.

A fent leírt tüneteket egy jó darabig még érezhetik az érintettek, a meteorológia szerint ugyanis még napokig is eltarthat a párás, esős, zivatarokkal tarkított időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában