Jászkunság

2020.06.25. 11:30

Spórolhatunk a locsoláson

Évről évre egyre több kerttulajdonos veszi igénybe a szolgáltató által biztosított locsolási kedvezményt. A kérelmeket április 15-ig lehetett benyújtani. Megyénkben is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen idén 124, tavaly pedig mindössze 86 kérelem érkezett a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-hez.

Czakó Nóra

Ha kevés csapadék esik, sok helyen csak csapvízzel tudnak öntözni

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Nemrég költöztünk lakásból családi házba, aminek hatalmas kertje van. A gyümölcsös mellé rengeteg virágot is ültettünk, így sok vizet elhasználunk locsolásra. Az egyik ismerősömtől hallottam a locsolási kedvezményről, és rögtön igénybe is vettük, így pénzt takarítunk meg – árulta el hírportálunknak a szolnoki Katalin.

A kertes házban lakóknak érdemes mérlegelniük, hiszen locsolómérő felszereltetésével vagy a vízmű locsolási kedvezményének igénybevételével csökkenthetik szennyvízdíjukat – hívta fel a figyelmet a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) Az előbbi esetén a locsolási célra felhasznált vizet egy úgynevezett locsolási mérő (mellékvízmérő) segítségével elkülönítetten lehet mérni. Az így elhasznált vízmennyiség után nem számítanak fel csatornadíjat.

– Ha valakinek nincsen locsolási mérője, akkor is kérhet locsolási vízhasználatot, de ennek időtartama korlátozott: csak május elsejétől szeptember 30-ig vehető igénybe. Ebben az esetben az elszámolás alapjául szolgáló ivóvízfogyasztás tíz százalékát lehet figyelembe venni, azaz csak ennyit lehet elszámolni locsolási célra, csatornadíj nélkül. Természetesen ezt a vizet csak locsolásra lehet felhasználni. A kedvezmény igénybevételénél utólagos elszámolás nincsen, azaz csak azután lehet igénybe venni, ha a kérelmet benyújtották, majd elbírálták – állt a TRV Zrt. válaszában.

A kedvezmények közül egyszerre csak az egyik vehető igénybe. Emellett a locsolási vízmérő bekötéséhez, valamint a tíz százalékos mennyiségi korrekcióhoz bizonyos feltételek szükségesek, melyekről részletesen a cég üzletszabályzatában lehet olvasni. Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a felhasználó hiteles vízmérővel, valamint érvényes közszolgáltatási szerződéssel rendelkezzen, és ne legyen kilencven napon túli díjhátraléka.

A TRV Zrt. a locsolómérő felszerelését azoknak javasolja, akik jelentős mennyiségű, havonta húsz köbméternél több vizet használnak, mely nem a csatornába kerül. Kisebb fogyasztás esetén a locsolási kedvezmény igénybevétele ajánlott. A szolgáltató hírportálunk kérdésére elmondta, hogy megyénkben jelenleg 701 locsolómérőt tartanak nyilván. A május elsejétől szeptember végéig érvényes időszakos locsolási kedvezményt pedig idén 124-en igényelték, amely mind új kérelem. A TRV Zrt. tájékoztatása szerint a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva határozottan növekvő tendencia mutatkozik a locsolási kedvezmények igénylésében. Tavaly ugyanis mindössze 86 kérelmet regisztrált a társaság az első félévben.

A locsolási kedvezményt elektronikus úton a legegyszerűbb igényelni, a Vízcenter oldalon kitöltve, azonnal beküldhető. Mint megtudtuk, a lakosok ezt a felületet szeretik a leginkább. Fontos tudni, hogy a kedvezményt évente meg kell újítani, hiszen változhatnak a kedvezmény feltételei, esetleg tartozás keletkezhet a felhasználónál, vagy egyéb más kizáró ok léphet fel.

Ha kevés csapadék esik, sok helyen csak csapvízzel tudnak öntözni
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az is lényeges, hogy a szolgáltató azonnali hatállyal jogosult visszavonni a kedvezményt, amennyiben a kedvezményes időszakban a felhasználó harminc napot meghaladó díjtartozást halmoz fel, vagy a locsolási mérős helyről a vízhasználatot nem csak locsolási célra használja, vagy más ingatlanra is biztosítja, illetve a TRV Zrt. helyszíni ellenőrzését megakadályozza.

Mitől függ a megtérülési idő?

A locsolómérővel kapcsolatos költségek – kiépítés, fenntartás, nyolcévenkénti jogszabályban előírt hitelesítés – a tulajdonost terhelik. Az így megtakarítható összeg és a beruházás megtérülésének ideje nagyban függ a kert méretétől, jellegétől és attól is, milyen forró a nyár. A beépítés után évente legalább 17–20 köbméter vizet kell elöntözni ahhoz, hogy az első hitelességi időszak alatt megtérüljön a locsolómérő kialakítására fordított összeg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában