Jászkunság

2020.06.16. 20:00

Tapasztalható némi csökkenés, de új gólyapárok is érkeznek

Az elmúlt évek megfigyelései alapján, más hosszú távú vonuló madárfajhoz hasonlóan, sajnos a fehér gólyák (Ciconia ciconia) számában is csökkenés tapasztalható. A hazai természetvédelem sokat tesz a fajért, elsősorban az élő- és táplálkozóhelyek védelmével. A telelőhelyeken ért veszteségekre azonban nincs ráhatásuk.

Szabó Lilla Laura

A közelmúltban gyerekek mentettek gólyafiókát, ellenben fontos a szakértő segítség

Forrás: Monoki Ákos

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi tájegységvezetője úgy véli, korai még messzemenő következtetéseket levonni a gólyák számának ez évi alakulásáról.

– Sajnos tény, hogy 2014 és 2019 között negyedével csökkent a hazai gólyaállomány. Ám a tavalyi évhez viszonyítani majd csak a fészkelési időszak végén tudnak a szakemberek, a költési siker ismeretében. Jelenleg átlagosnak tekinthető a visszaérkezők száma.

– Persze érzékelhető némi hiány, de szerencsére fiatal, új párok fészekrakása is jellemző. Emellett gyakran kapunk híreket régi, nem használt fészkeket felfedező tollasokról – mondta a természetvédelmi tájegységvezető. Hozzátette, az időjárás változásai és az emberi tevékenységek jelentősen befolyásolják a madarak élelemszerzési lehetőségeit.

– Egyebek mellett a különböző vegyszerek használata okoz súlyos károkat a táplálékukat jelentő fajok állományaiban – részletezte a szakember. Kiemelte, az szintén meghatározó szempont, hogy az idei, csapadékban, emiatt élelemben is szegény év miatt hány utódot tudnak majd felnevelni.

– Ha a szülőpár úgy ítéli meg, hogy nem képesek az összes fiókát megfelelően táplálni, a legkisebbet kilökik a fészekből. Ez talán kegyetlenül hangzik, de a természet törvényeinek egyike, ami a túlélést szolgálja – magyarázta Ákos. Hozzáfűzte, sok kipottyant kis gólya éli túl a zuhanást. A segítő szándékú emberek pedig nem hagyják őket a sorsukra.

– Mentésből hozzánk is került egy gólya a közelmúltban, gondoskodunk róla, ameddig megerősödik egy kicsit. A lányaim szintén besegítenek az etetéseknél. Hihetetlenül okos, nagyon gyorsan tanul. Persze természetesen nem lesz belőle házi kedvenc, hamarosan elviszem a nemzeti park mentőállomására – fejtette ki. A sérült, illetve egyéb okból emberi gondoskodást igénylő állatok a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság valamelyik mentőközpontjába kerülnek. Ezeken a helyeken olyan egyedek élnek, amelyeket szintén mentettek. A terület a hortobágyi puszta közepén található, egy mocsár mellett. Ez ideális élőhely számukra. A fiatalabbak tanulhatnak az idősektől, vonuláskor pedig akár együtt is nekivághatnak az útnak.

A szakember azért óva int attól, hogy bárki meggondolatlanul megközelítse, vagy befogja a sérültnek vélt madarat! Igen erős tollasokról van szó, a csőrükkel sérülést is okozhatnak a jó szándékú, de szakszerűtlen segítő kezeknek. Inkább hívjunk hozzáértő segítséget! Ráadásul a gólyák természetvédelmi értéke százezer forint.

– Mióta az eszemet tudom, élnek nálunk gólyák, de harminc éve biztosan – erről már egy fiatal kuncsorbai hölgy számolt be hírportálunknak. Oros Krisztina emlékei szerint mindig visszajön egy pár a településre, a megszokott villanypóznájukra.

– Nagyon szeretjük őket, vigyázunk rájuk és a fészekre is. A tavaszt, a megújulást jelentik számunkra – mondta.

A közelmúltban gyerekek mentettek gólyafiókát, ellenben fontos a szakértő segítség
Fotó: Monoki Ákos

Hasonlóan érez a gólyák iránt Lőrincz István is, aki évtizedeken át volt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

– Sok mindent láttam az évek alatt, sajnos azt is, hogyan változik az állatok élettere, hogyan szűkülnek a lehetőségeik. Nálunk itt, Nagykörűben a korábbi öt fészekből például már csak egyet látogatnak, ebbe érkezett vissza egy pár költeni – magyarázta a férfi, aki szerint nagy a hangsúly az emberek szemléletének alakításán is. Főleg a fiatalabb generációk nevelésén.

Fészektartókat helyez ki a szolgáltató

Sajnos nem ritka eset, hogy áramütés végez a hosszúlábúakkal. A szakemberek azonban évek óta igyekeznek különféle megoldásokat kitalálni, az áramszolgáltatókkal karöltve. Így például fészektartókkal próbálják segíteni a tollasokat. Ezek kihelyezését a költési időszak előttre ütemezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában