értékmentés

2020.06.26. 11:30

Turisztikai célpont lehet a százéves présház Cibakházán

A falu határában a legrégebbi szőlőterület az Öregszőlő, amely talajadottságai megfelelnek a szőlő- és gyümölcskultúrának.

P. Pusztai Nóra

Az ünnepélyes átadáson Barcza Gábor (balra) Cibakháza polgármesterével, Hegyes Zoltánnal a további fejlesztési lehetőségekről egyeztetett

Fotó: P. Pusztai Nóra

– Négy éve kerültünk ide, a területet folyamatosan bővítjük, mára három hektáron foglalkozunk szőlővel – mondta Barcza Gábor, a Barcza Kézműves Borászat vezetője, aki az egyik ingatlanból borkóstolásra alkalmas helyszínt alakított ki. A napokban át is adták a felújított borházat és a hozzá tartozó teraszt.

– A környék egyik legöregebb présházát restauráltuk. Az egyediségét a 140-170 centiméteres falvastagsága adja, eredeti állapotában, eredeti nyílászárókkal őriztük meg a formáját. Negyven férőhelyes borteraszt is építettük, de további ötleteink is vannak. A jövőben egy vendégházat is szeretnénk kialakítani – részletezte a minap tartott megnyitón.

Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere az ünnepségen elmondta, hogy a területen már a tizennyolcadik században is szőlőt termeltek, de az elmúlt időszakban csak néhány idős gazda őrizte a lángot.

– A borászat a múltból építkezik. Több szempontból is előrelépés a jelenlegi fejlesztés, ami a terület felvirágoztatásában vállal főszerepet, a turizmus lehetőségeit rejti magában, mellyel Cibakháza is vonzó célponttá válhat – emelte ki Hegyes Zoltán.

Kiss Róbert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója ugyancsak a vidék felpezsdülésének lehetőségét látja a beruházás kapcsán.

– Gyomok közül mentett fajok vannak a területen. Olyan értékeket képviselnek, amelyeket meg kell őrizni – hangsúlyozta, majd a kamara küldetésének helyi megvalósulását is kiemelte, miszerint a legfontosabb a vidék és az ott élők gyarapodása.

Az ünnepélyes átadáson Barcza Gábor (balra) Cibakháza polgármesterével, Hegyes Zoltánnal a további fejlesztési lehetőségekről egyeztetett
Fotó: P. Pusztai Nóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában