Jászkunság

2020.06.09. 11:30

Ügyes praktikákkal elkerülhetik a szemüvegesek a bepárásodást

A nyilvános zárt terekben kötelezővé tett szájmaszk hamar a mindennapok részévé vált. Szinte minden táskában vagy zsebben lapul egy fülre rögzíthető, szájat és orrot takaró alkalmatosság, melynek viselése elsősorban a szemüvegeseknek okozhat bosszúságot a gyakori bepárásodás miatt.

Szabó Lilla Laura

A szájmaszk és szemüveg kombinációja gyakori bepárásodáshoz vezet

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Arról, hogy mennyire komfortos, megoszlanak a vélemények. A szemüvegesek számára a maszk gyakran nehezíti az aktuális teendőket, hiszen a két eszköz együttes alkalmazása sok esetben bepárásodó okulárékhoz vezet. Persze ahány ember, annyiféle praktika, sőt van, aki szinte sohasem tapasztalja ezt a jelenséget. A martfűi Lendvai Petronella is ez utóbbi tábort erősíti.

– Nekem nem okoz kellemetlenséget a maszk viselése. Figyelek arra, hogy az anyag az orromnál jól illeszkedjen, és azon legyen a szemüveg. Így nem párásodik a lencse, mert a levegő nem szorul a szemem és a lencse közé – fejtette ki tapasztalatait.

A túrkevei Fias Tamás is hasonló megoldással kerüli a zavaró foltokat a szemüvegén.

– Én nem húzom teljesen az orromra a maszkot, így nem párásodik a szemüvegem. Egyébként is ritkán megyek boltokba, üzletekbe. Célirányosan indulok neki a vásárlásnak, annyi időt meg kibírok, ameddig összegyűjtöm a legfontosabb holmikat – részletezte.

A szájmaszk és szemüveg kombinációja gyakori bepárásodáshoz vezet
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Szép számmal akadnak azonban olyanok, akik nem kedvelik a maszkot, így egyéb megoldással helyettesítik azt.

– Motoros kendőt viselek a boltban maszk helyett, számomra kényelmesebb és praktikusabb. Általában sikerül úgy felhelyeznem, hogy ne párásodjon be a szemüvegem, így szerencsére ezzel nincs gondom – összegezte a szolnoki Ratkai Lajos.

Azért nem mindenki számára könnyű a két holmi együttes viselése. A szintén szolnoki Csinády Emese szerint az sem mindegy, hogy milyen üzletbe, helyiségbe látogat az ember. Egy pékségben például teljesen más a környezet, mint egy klimatizált üzletben.

– Nekem többször meggyűlik a bajom a lencsék párásodásával, főleg a pékségben, ahol reggelente szoktam vásárolni. Varrott maszkom van, szinte rögtön bepárásodik a szemüvegem, ahogy felteszem, és belépek az üzlet ajtaján. Olyan is megesett, hogy nem láttam az aprót a pénztárcámban, és egyszerűbb volt kiöntenem a pultra, hogy az eladó kiválogassa – sorolta. Hozzátette, a szemüveg tisztítására nincs kifejezett praktikája, a sorrenddel próbál trükközni.

– Elsőként a maszkot veszem fel szorosan, majd a szemüveget, és kicsit lentebb tolom az orromon. A vásárlások idejét igyekszem minimálisra csökkenteni, a legszükségesebbeket szerzem be, és már megyek is – mondta.

Sok függ magától a maszktól is

Taupert Szilvia, a Széchenyi Optika vizsgáló szakembere szerint egy jól megválasztott maszk sokat segíthet a zavaró jelenség megakadályozásában.

– Bizonyos típusoknál a felső részben van egy erős drótszál, amivel szorosan az orrhoz rögzíthető a maszk. Én is ilyet használok, és nem párásodik a szemüvegem – mondta.

Hozzátette, azért érdemes kipróbálni néhány folyadékot is, amelyek megakadályozzák a lencséken a páraképződést. Ma már sokféle termék közül válogathatunk az üzletek polcain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában