berekesztették az ülést

2020.07.30. 20:00

A Fidesz szerint a városvezetés nehéz helyzetbe hozta Jászberényt

Határozatképtelenné vált szerdán a rendkívüli képviselő-testületi ülés Jászberényben. A tanácskozást megelőző hetekben több témában élénk vita uralta a közéletet. A zárszámadást elfogadták, majd a jobboldali képviselők elhagyták a tanácstermet. Az ülés félbeszakadt, így nem sikerült pontot tenni egyebek mellett a munkásszálló projekt végére sem.

Munkatársunktól

Fotó: Gémesi Balázs

Mint arról korábban beszámoltunk, a július tizenötödikei ülésen hosszas polémia után nem fogadták el a tavalyi költségvetés felhasználásáról szóló zárszámadási rendeletet-tervezetet, melyet Budai Lóránt polgármester terjesztett a testület elé. Valamennyi bizottság elfogadásra javasolta azt, majd szavazáskor a Közösen Jászberényért Egyesület hét képviselője tartózkodott. A Fidesz jelen lévő hat és a Mi Hazánk Mozgalom képviselője akkor megszavazta a tervezetet, ám minősített többség hiányában nem fogadta el a testület.

A rendelet megalkotása az önkormányzati működés szempontjából alapvető jogalkotási kötelezettsége a képviselő-testületnek. Ennek idén július 18-ig kellett volna eleget tenni. Elmulasztása jogsértést jelent, következményeként pedig egyes állami normatív támogatások felfüggeszthetők. Július 29-én rendkívüli ülésen ismét nekifutottak a zárszámadás elfogadásának. Ugyancsak napirendre került az elmúlt hetekben vita tárgyát képező munkásszállás projekt is.

A tanácskozást megelőzően Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón bírálta, hogy a városvezetés nem szavazta meg a saját előterjesztését a zárszámadás elfogadására, és nehéz helyzetbe hozták a várost.

– Ezzel mulasztásos törvénysértést követ el az önkormányzat – jelentette ki.

A frakcióvezető kitért a Faiskola 7. szám alatt tervezett munkásszállás ügyére is. Figyelembe véve a megváltozott munkaerőpiaci helyzetet és egyéb megfontolásokat, továbbra sem támogatják a munkásszálló megépítését és az ahhoz szükséges kétszázmillió forint önerő biztosítását. A pályázat ugyanis sarkosan szabályozza, hogy a támogatás kizárólag munkásszálló létesítésére fordítható, és tíz évig kötelező azt üzemeltetni. Véleménye szerint megtévesztő, hogy a városvezetés munkásszálló helyett bérlakásokról beszél az ügy kapcsán.

Megtudtuk, hogy az ingatlan hasznosításában érdekelt helyi vállalkozó az Electrolux távozása és a járvány miatti bizonytalanságok miatt nem tudja vállalni a tízéves fenntartási kötelezettséget a munkásszállóra. A cégvezető azonban saját költségén megvásárolná, és önerőből felújítaná az épületet. Mivel ezt nem pályázati forrásból tervezi, így nincs kötelezettsége a fenntartásra. Tehát szükség szerint munkásszállónak, de ha kell, bérlakásnak is hasznosíthatja az épületet.

– A Fidesz-frakció egyöntetűen támogatja, hogy bérlakásra pályázzon a város, valamint a vállalkozó vételi és működtetési szándékát is – hangsúlyozta Tamás Zoltán. Bejelentette azt is, hogy a Fidesz-frakció nem vesz részt a rendkívüli ülésen, mert a városvezetés szerintük nem tanúsít együttműködést a város ügyeiben, és javaslatot tett két másik időpontra.

Fotó: Gémesi Balázs

A tanácskozáson végül kilenc képviselő jelent meg (hét KJE, egy Mi Hazánk, egy Fidesz), köztük Tamás Zoltán is. Budai Lóránt polgármester kifejtette, hogy a tüntetőleges távolmaradás nem biztos, hogy jó válasz a jelenlegi helyzetben. A frakcióvezető és Dobrán Gyula (Mi Hazánk Mozgalom) kiemelték, hogy a zárszámadás miatt vettek részt a testületi ülésen. Az előző városvezetés által vitt gazdasági évet, a nehéz pénzügyi helyzethez vezető utat a jelenlegi vezetés a soros ülésen bírálta és mérlegre tette. Szóvá tették többek között azokat a beruházásokat, melyek gazdaságilag nem térülnek meg.

Kérdésre reagálva Budai Lóránt elmondta, hogy korábban azért tartózkodtak, amiért a bizottsági ülésen a Fidesz-frakció elfogadta a munkásszálló építésének folytatását, majd az ülésen pedig leszavazták. A grémium rendkívüli ülésén végül a jelen lévő kilenc képviselő elfogadta a zárszámadást. A döntést követően előbb Dobrán Gyula, majd a helyi adókról szóló rendelet módosítása után Tamás Zoltán is elhagyta a tanácstermet.

Határozatképtelenség miatt a polgármester berekesztette az ülést, így a munkásszálló projekt többletforrásáról szóló napirendet már nem tárgyalták meg. De nem született döntés egyebek közt a háziorvosi és védőnői körzetek átalakításáról sem. A sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva Budai Lóránt polgármester az ülést követően elmondta, hogy megvárják a már beadott bérlakáspályázat eredményét. Elgondolkodnak az ingatlan értékesítésének lehetőségéről is.

Nem kér a vendégmunkásokból

A Faiskola 7. szám alatt található ingatlan hasznosításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtök délután Dobrán Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője. Kifejtette: továbbra sem támogatja, hogy az épületben tizenöt lakásból álló munkásszálló jöjjön létre, vélhetően ukrán és szerb munkavállalóknak.

Mint mondta, a rendkívüli ülésen azért jött ki a teremből, hogy megakadályozza ezt. Véleménye szerint a négyszázhatvanhétmilliós projekt túlárazott. Megjegyezte, hogy a jelenlegi városvezetés korábban a munkásszállóra nemmel szavazott. Az épület hasznosításában érdekelt vállalkozó ingatlanvásárlását csak abban az esetben támogatja, ha ígéretet tesz arra, hogy jászsági, magyar embereknek újítja azt fel – emelte ki.

Visszaélést gyanít a képviselő

Szerdai sajtótájékoztatója harmadik témájaként Tamás Zoltán visszautalt arra, hogy nem kapott választ korábbi kérdéseire a polgármester élettársának személygépkocsijával és parkolásával kapcsolatban. Úgy véli, nem tudja megcáfolni a felvetéseket.

– Élettársa valóban mozgáskorlátozott személy nevére vásárolta-e és használja magáncéljaira azt a bizonyos Renault gépkocsit, valamint ehhez az autóhoz vett-e igénybe állami támogatást? – tette fel a kérdést újra.

– Sajtótájékoztatóján Tamás Zoltán olyan szintet ütött meg, amire nem kívánok reagálni – erősítette meg korábbi nyilatkozatát Budai Lóránt. Jogi útra tereli az elhangzott állításokat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában