Galériával

2020.07.05. 11:30

A kézi aratás hagyományait mutatták be a jászsági aratónapon

Őseink aratási szokásait elevenítették fel szombaton a Jászsági Aratónapon. A hagyományőrző rendezvényt látványos felvonulás, kézi aratás és népi ételek kavalkádja színesítette. Nem maradhatott el a pálinkamustra és a főzőverseny sem. A múltidéző eseményen szó esett az agrárium jelenlegi helyzetéről is.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Jászsági birkapörkölt ínycsiklandozó illata és a közösségi élmény sokakat csábított szombaton a Jászsági Aratónapra, a jászapáti Gazda-Farmra. A járványügyi korlátozó intézkedések miatt idén ötszáz főnél többen nem vehettek részt a rendezvényen. A kora reggeli órákban a főzőverseny résztvevői elfoglalták helyeiket és gondos előkészítés után órákon át bográcsokban főzték a térség egyik jellegzetes ételét, a birkapörköltet. A hagyományőrző programot Farkas Ferenc polgármester, Borbás Ferenc emeritus jászkapitány, Nemes József regnáló jászkapitány és Kiss János, a Jászapáti Gazdakör elnökének köszöntője nyitotta meg.

A múltidéző gondolatok után a jászsági települések aratói párokba rendeződtek és kivonultak a közeli búzatáblába, ahol elkezdődött a nap egyik leglátványosabb eseménye, az aratóverseny. A fiatalok is kipróbálhatták a kézi betakarítást, ami időutazást jelentett számukra őseink világába. A nehéz, embert próbáló munkához a finom házi kenyér, szalonna, hagyma és aludttej adta az energiát, de nem hiányzott a kalács, rétes, pogácsa sem az asztalról.

– Évek óta járunk aratóversenyekre, ahol mindig nagyon jól érzem magam. Ez a nap régi emlékeimet idézi fel, fiatalon ugyanis marokszedésben vettem részt aratáskor – mondta Kis Béláné, aki a jászalsószentgyörgyi aratócsapatot erősítette.

A versenyre tizenhárom csapat nevezett, volt köztük egy ifjú banda is. A zsűri tagjai alaposan szemügyre vették például a reggeli megjelenítését, a viseletet, az aratás és a kévék minőségét. A betakarított búzát és az aratókat Kocsis Sándor plébános áldotta meg, majd a program a Gazda-Farmon folytatódott.

Ebéd előtt az ünnepi köszöntők sorát Hubai Imre Csaba, a megyei agrárkamara elnöke nyitotta meg.

– A szélsőséges időjárás, a nehézségek ellenére is úgy gondolom, hogy eredményesen tudjuk zárni a nyári betakarítási munkákat – mondta. Házigazdaként Pócs János országgyűlési képviselő üdvözölte a résztvevőket és méltatta a gazdák helytállását a járvány idején.

– A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált a nehéz időszakban – mutatott rá Dr. Nagy István, agrárminiszter, aki beszédében felhívta a figyelmet a gazdák társadalmi megbecsültségének fontosságára.

Alattyán csapata nyerte a kézi aratást

A Jászsági Aratónapon a kézi kaszás versenyt a jánoshidai Tóth János nyerte. A tizenhárom csapat közül pedig Alattyán aratói bizonyultak a legjobbnak. A birkapörköltfőző-versenyre huszonhat csapat nevezett, első helyezést ért el Jászkisér csapata. A pálinkamustra legjobbja az alattyáni Dudás Zoltán pálinkája lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában