Előadás

2020.07.31. 14:00

A szolnoki könyvtárban mesélt kalandos életéről dr. Boda József

1969 májusában hajtotta végre élete első ejtőernyős ugrását a szandaszőlősi sportreptéren, ugrató parancsnoka Hüse Károly aranykoszorús katonai ejtőernyős volt. Ez az élmény örökre meghatározta dr. Boda József dandártábornok életét. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja a napokban tartott előadást a Verseghy könyvtárban az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete előadás-sorozatának idei állomásán. Hallgatósága mozgalmas, tartalmas szakmai életutat ismerhetett meg.

Molnár-Révész Erika

Dr. Boda József dandártábornok számtalan tudományos publikációja mellett az ejtőernyőzés történetét bemutató könyvek szerzője is

Fotó: Molnár-Révész Erika

Több mint kétszáz ejtőernyős ugráson volt már túl, amikor felvették a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára, ahol 1976-ban felderítő tisztként végzett dr. Boda József dandártábornok – hangzott el a Verseghy könyvtárban tartott előadáson. A számos díjjal és ranggal kitüntetett rendőr vezérőrnagy fordulatokkal teli életpályájáról beszélt.

– Visszakerültem Szolnokra. A felderítő szakaszunk úgy nézett ki, hogy rajtam kívül talán még ketten voltak munkásszármazásúak, a többiek mind katonacsaládba születtek. 1977-ben Hüse Károly javaslatára bekerültem az MH Katonai Ejtőernyős Válogatottjába. Miután ez hamar véget ért, inkább a szakmára koncentráltam. 1981-ig itt szolgáltam Szolnokon, majd átkerültem Szombathelyre, a mélységi felderítő századba. Mi voltunk az első kettős rendeltetésű mélységi felderítő század, úgyhogy rögtön, ahogy odakerültem, beiskoláztak egy öthetes tanfolyamra ahol vezettünk, lőttünk, vízi vezetést is tanultunk. Elég komoly évek voltak ezek Szombathelyen.

– 1981-ben, nem sokkal később, amikor odakerültem, lengyelországi bevetésre riadóztattak bennünket. Éjjel tizenegykor újrahajtottuk az ejtőernyőnket, besoroltunk a repülőtér végébe, és vártuk az An-26-os katonai szállítógépeket. Szerencsénkre reggel bemondta a rádió, hogy Jaruzelski tábornok átvette a lengyel kormány vezetését, ezért nem került sor a bevetésre. (1981. december 13-án lépett életbe Lengyelországban Wojciech Jaruzelski miniszterelnök, a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) első titkárának döntése a hadiállapot bevezetéséről az egyre növekvő elégedetlenség, rendszerellenesség miatt – a szerk.) Jó csapatom volt, azt mondhatom. 1982-ben honvédelmi miniszteri szemlét vezettek le zászlóaljunknál. Ezen olyan fizikai és szakmai eredményeket értünk el, hogy élen járó század lettünk – emlékezett vissza a kezdeti évekre a vezérőrnagy.

Dr. Boda József dandártábornok számtalan tudományos publikációja mellett az ejtőernyőzés történetét bemutató könyvek szerzője is
Fotó: Molnár-Révész Erika

Dr. Boda József 1987-ben a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia felderítő szakán szerzett egyetemi végzettséget, majd ismét visszakerült Szolnokra. 1991-ben áthelyezték az Országos Rendőr-főkapitányság különleges szolgálatához.

– Ez egy hatalmas váltás volt, tizenkilenc év katonai szolgálat után átkerültem a rendőrség különleges szolgálatához, és a műveleti parancsnok helyettese lettem. Az első feladatom az volt, hogy részt kellett vennem II. János Pál pápa védelmének biztosításában. Végigjártam az összes helyszínt és a különböző operatív törzseket, mielőtt a pápa odaért, vagyis nagyon érdekes feladat volt. A legsikeresebb évem 1995. Ekkor volt az ezredik ejtőernyős ugrásom, szintén itt, Szolnokon. Abban az évben szereztem meg az angol felsőfokú nyelvvizsgát és az első doktorátusomat – mondta a mozgalmas évekről, hiszen mindeközben békefenntartó missziókban vett részt, igen magas beosztásokban.

Szolgált Kambodzsában, Mozambikban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban, valamint Koszovóban.

– 1992-ben Kambodzsában a kontingens mellett egy megyét is irányítottam. Itt több mint 220 nemzetközi rendőr szolgált 14 országból. Ez egy nagyon érdekes, de nagyon nehéz misszió volt, hiszen, ha nekünk nem is voltak veszteségeink, de négyszer megtámadták az embereimet. Nem táborokban laktunk, hanem az ENSZ elvárásai szerint a helyiektől kellett lakást bérelnünk. Ezeket a lakásokat nem mindig sikerült biztonságos helyen kiválasztani. Szerencsére csak egy sebesültünk volt.

– Mozambik volt a legkedvesebb misszió számomra, nagyon jól éreztem magam, hiszen már tudtam, mit kell csinálni. Bár rögtön az egyhetes felkészítés után a svéd parancsnok rám bízott egy régiót. Tehát a húsz ember mellett itt egy három megyét és a fővárost magában foglaló déli régió parancsnoka lettem. A fő feladat a választások előkészítése volt, végig kellett járnunk az összes falvat. Megtalálni azokat a helyeket, ahol van rádió-összeköttetés, és biztonságos szavazóhelyiséget lehet berendezni.

– 1996-ban indult a boszniai misszió. Akkor még lőttek Szarajevóban. 1997 októberéig kint voltam. Először megyei parancsnoki beosztásban. A boszniai háború alatt két koncentrációs tábor is működött, a megyei rendőrfőnök pedig háborús bűnös volt a listán. Nem sokkal később, az elfogása közben agyon is lőtték. Itt kilenc hónapot töltöttem, majd kineveztek egy másik régió parancsokhelyettesévé. Itt is háborús bűnösöket kerestünk, valamint kisebbségeket, például horvátokat, bosnyákokat próbáltunk megvédeni a szerb többségtől. A háromféle rendőrséget át kellett alakítani, majd két választást is biztosítani – sorolta missziói során végzett feladatait.

Elért eredményei hazai és nemzetközi elismeréseként 2002-től a Genfi Központ Fegyveres Erők Demokratikus Ellenőrzéséért elnevezésű nemzetközi szervezet rendőri tanácsadójaként dolgozott. Mindeközben folyamatosan képezte magát, és tudományos kutatásokat végzett. Ennek eredményeként több mint negyven publikációja jelent meg magyarul és angolul a békefenntartás, had- és rendvédelem történet, valamint a nemzetbiztonság témakörében. Szakmai, tudományos és tudományszervező tevékenységéért 46 kitüntetést, elismerést kapott az Aranykoszorús I. osztályú ejtőernyős tiszt kitüntetéstől kezdve a köztársasági elnök által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjéig.

Az Európai Rendőr Akadémia alapítója és vezetőtestületének tagja. Számos társadalmi szervezet alapítója, valamint több hazai és nemzetközi publikáció szerzője. 2000-ben elvégezte az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal Nemzeti Akadémiáját. 2007-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen PhD fokozatot szerzett. 2010. január 1-jétől az IRM Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ főigazgatója, majd 2012-től a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója. 2015-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának dékánja. 2002-től 2014-ig a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének az elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában