szolnok

2020.07.07. 14:00

„Bőröndnyi” feladat hozta közelebb a vakok világát

Optikában tartott szemléletformáló interaktív rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete. A Bőröndbe zárt sötétség elnevezésű programot még 2007 őszén indították el azzal a céllal, hogy rávilágítsanak, miként élik napjaikat a látássérültek, milyen nehézségekkel kell szembesülniük. Az elmúlt évek alatt több mint ötven megyei településen jártak érzékenyítő programjukkal.

Kovács Berta

Fotó: Kovács Berta

A Széchenyi Optikába szervezett minapi programjukon különféle játékos feladatok, kirakók, tapintás alapján végzett műveletek révén ismerhették meg az érdeklődők, milyen nehéz egy-egy feladat elvégzése, ha nem támaszkodhatnak a látásukra. Találgathattak, mire való egy-egy, kimondottan a látássérültek részére készült használati eszköz. A programra hoztak látássérültek, vakok számára készült beszélő eszközöket, például vérnyomásmérőt, ami szóban tájékoztat a mért értékekről.

Taupert Szilviának (balra) is élmény volt vakírógépen leírnia a nevét Pesti Zoltánné útmutatásával
Fotó: Kovács Berta

A betérők kipróbálhatták a vakok számára fejlesztett írógépet is, mellyel a pontokból álló, tapintható Braille-írásjeleket üthetik a papírra. A résztvevőknek segítettek leírni a nevüket a mindössze nyolc billentyűvel rendelkező készülékkel. Az utcán pedig megpróbálhattak csukott szemmel, a fehér bottal tapogatózva megtenni valamennyi távolságot.

Az eseményre több gyereket is elhoztak, akik élvezték a kirakós játékokat, és ügyesebbnek is bizonyultak a felnőtteknél.

– Azt gondolom, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, ellentétben a többséggel, akik sok esetben figyelmen kívül hagyják azt – emelte ki Pesti Zoltánné egyesületi elnök.

– Negyvenéves kor felett például évente illene megejteni egy szemészeti vizsgálatot, már csak azért is, mivel nagyon sokan csak akkor eszmélnek rá, hogy baj van, amikor már nem biztos, hogy lehet rajta segíteni. Egyesületünk ezzel a programmal is a prevenció fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet – tette hozzá.

Húsba vágó élményben volt része

– Számomra kettős érzés volt, egyrészt egy jó játékélmény, másrészt húsba vágó felismerés, hogy milyen suta az ember, ha nem lát – összegezte tapasztalatait Taupert Szilvia optometrista.

– Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy járjanak szűrővizsgálatokra az emberek, így megelőzve a visszafordíthatatlan látásproblémák kialakulását. Mi is találkoztunk olyasvalakivel, aki erősebb és erősebb szemüveget kapott, és mégsem látott jól. Kiderült, szürkehályogja van, így voltaképp fölöslegesen adott ki pénzt a szemüvegre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában