Galériával

2020.07.07. 11:30

Felelősségteljes ebtartásra nevelik a gyerekeket Szolnokon

Ismét tábort tart a Szolnoki Kutyaiskola. Gyerekek és kedvenceik tanulják meg az együttélés, a sétálás és a másokkal való találkozás szabályait.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Mészáros János

– Hetedik éve szervezzük a tábort, jelenleg negyvennégy ifjú gazdi van jelen kedvencével – kezdte Szűcs Andrea, a Szolnoki Kutyaiskola vezetője. Kiemelte, a legfontosabb cél, hogy már a fiatal generációkat felelősségteljes kutyatartásra neveljék.

– Az elméleti tudnivalók mellett természetesen a közös feladatok kapnak nagy hangsúlyt. Élmény számukra megtapasztalni, hogy odafigyeléssel és gyakorlással mennyivel szorosabbra fűzhető a kutya-gazda kapcsolat, és fejleszthető az engedelmesség – részletezte a szakember. Ahogyan a gyerekek, úgy az ebek kora is igen változatos a táborban.

– Ő itt Lizi, kilenchetes. Még nagyon fiatal, de a nevére már ügyesen hallgat, jól érzi magát a többiek között – mondta kis gazdája, Czakó Loretta. Zsemle érkezett közben a kölyök mellé. A francia bulldog tizenegy hónapos és nagyon érdeklődő.

– Korábban még nem jártunk kutyaiskolába, jó, hogy itt vagyunk a táborban – kezdte Holló Hanna, a négylábú gazdája. Kiemelte, Zsemle néhány vezényszót már ismer, szépen ül, ha erre kéri. Emellett nagy élmény volt Hanna számára, amikor a behívás feladata során Zsemle odament hozzá.

– Szóltam neki, és jött. Pedig azt hittem, a többi kutya megzavarja a figyelmét, de hallgatott rám – vallotta meg mosolyogva a kislány.

Lévai Márta számára már nem ez az első alkalom, ami a részvételt illeti. Noha korábban „kölcsönkutyával” érkezett, akkor is nagyon hasznosnak találta az itt tanultakat.

– Most Hédivel jöttem, ő hároméves. Szerencsére sok mindent tudtam már, de persze mindig lehet újat tanulni. Ő egyébként egy kicsit félénk és visszahúzódó, remélem, az egy hét alatt ezen is segíthetünk – mondta Márta. Elárulta, szerinte azért nagyon hasznosak a tanultak, mert sokkal szorosabb lesz a kutyák és gazdik kapcsolata.

Fekete Richárd számára sem ismeretlen már a helyszín. Kilenc hónapos husky kutyájával több mint négy hete járnak ide tanulni. A tábort pedig nagyon várták.

– Shelby sokkal kezelhetőbb, úgy kezdtünk hozzá a héthez, hogy már jó alapjaink vannak. Az elméleti oktatáson nem volt sok új tudnivaló számomra, de a kutyafajták átismétlése jól jött – részletezte a fiatalember.

A teljes heti tanulás és felkészülés után a gyerekek kedvenceikkel péntek délután házi vizsga keretében mutatják be tudásukat szüleik előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában