nem játszótér a vasút

2020.07.15. 14:00

Megyénkben sem ritka a kődobálás, áramütés is történt már

Sajnos mindig akadnak olyan fiatalok, akik játszótérként tekintenek a vasútra, csínytevések helyszíneként a sínpárokra. A MÁV Zrt. figyelemfelhívó kampányt indított a veszélyes szituációk elkerülésére.

Czakó Nóra

A Szolnok és Újszász között közlekedõ személyszállító gyorsvonat és egy pótkocsis traktor ütközött az Újszászi úti vasúti átjárónál.A vonat a traktor üres vontatmányát találta el. A balesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Mészáros János

Megyénkben is többször előfordul – főként a nyári szünetben –, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon álló szerelvényeken keresnek maguknak elfoglaltságot. Ez azonban az üzemi területen nem csak tilos, de önmagukra, az utasokra és a vasúti közlekedésre nézve is életveszélyes – hívja fel a figyelmet a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Ugyanis könnyen elsodorhatják a fiatalokat a száguldó vonatok, a magasfeszültségű felsővezeték közelében pedig akár egy-másfél méter távolságból is könnyen halálos áramütés érheti őket, vagy leeshetnek a mozgásba lendülő vonatról. Előfordul, hogy tárgyakat, például pénzérméket vagy köveket helyeznek a sínszálakra, legrosszabb esetben pedig kövekkel dobálják a szerelvényeket. Mindez azonban csöppet sem veszélytelen „szórakozás”. A sebességtől megpattanó tárgyak anyagi kárt, akár életveszélyes sérüléseket, valamint kisiklást is okozhatnak, amivel veszélyeztetik a vasúti közlekedést, ez pedig bűncselekménynek minősül.

Életveszélyes sérülést okozhat az óvatlanság

– Nem kell közvetlenül a vágányon tartózkodni ahhoz, hogy életveszélybe kerüljön a tiltott helyen tartózkodó személy, hiszen a nagy sebességgel közlekedő vonat menetszele elsodorhatja, kibillentheti az egyensúlyából. A vonat okozta erős menetszél pedig felkaphat egy apróbb tárgyat, vagy kivágódik a vonat alól, ami felcsapódhat és komoly személyi sérüléseket okozhat – olvasható a vasúttársaság közleményében.

Megemlítették még, hogy a szándékos rosszalkodáson túl, fülhallgatóval hangos zenét hallgatva, telefont nyomkodva, nem megfelelő, sőt tiltott helyen átkelve is komoly esélye van a súlyos sérüléseknek. Az egyre több korszerű, csendes jármű és a sok helyen felújított, zajcsillapított pálya miatt csökkenhet a reakcióidő, de a helyzet veszélyességének megfelelő felismerésére sem jut elég idő, figyelem. Egy százhúsz kilométer/óra sebességgel haladó vonat például egy másodperc alatt harminchárom métert tesz meg. Ez azt jelenti, hogy egy-két pillanat alatt nagyon súlyos, akár rokkantságot vagy halált okozó sérüléseket lehet szerezni.

Autógumit, talpfát és követ is tettek már a sínekre

Szerettük volna megtudni, hogy megyénkben hány hasonló esettel találkoznak a MÁV dolgozói, azonban csak országos adatokkal tudtak szolgálni. Eszerint vonatdobálás 2018-ban harminchat, 2019-ben tizenhét, idén eddig pedig kilenc esetben történt. Tárgyakat, mint például autógumit, talpfát, követ tavaly harminckét alkalommal, idén pedig tizenkilencszer helyeztek felelőtlenek a sínre. Balesetet tiltott helyen, azaz utasforgalom elől elzárt területen idén már hatvanhárom esetben szenvedtek el. Ezek közül áramütés egyszer történt.

Fotó: Új Néplap grafika

Korábbi cikkeinket szemlézve azonban kiderül, térségünkben is többször előfordult már az elmúlt esztendőkben, hogy kővel dobálták meg az utasokat szállító vonatokat. Legutóbb például 2018 júniusában egy tizenhét éves fiú tett ilyet az újszászi vasútállomáson. A kő átpattant egy személyvonatra, majd a peronon várakozó utasok közé csapódott, de szerencsére senki nem sérült meg. Két hónappal korábban pedig Szolnok előtt egy személyvonat második kocsiját dobálták meg ismeretlenek. A kocsi egyik belső fülkeablaka pókhálósan sérült. 2017-ben szintén két eset történt, de csak a vonatablakok látták kárát.

Felmászott a kocsira, súlyosan megégett

Áramütéses balesetre is volt már példa megyénkben 2007 szeptemberében az újszászi vasútállomáson, ahol egy ittas nő felmászott az egyik tehervonat tetejére és ott táncolni kezdett. Amikor azonban hozzáért a magasfeszültségű vezetékhez, az áramütés ledobta a vonatról. A nő súlyos égési sérülést szenvedett. 2011 májusában pedig egy tizennégy éves fiút súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a mentők szolnoki otthonából. A tanúmeghallgatások szerint a fiú egy társával a közeli vasúti töltésen játszott, amikor úgy döntöttek, hogy felmásznak az ott álló, leselejtezett vasúti kocsik tetejére. Amikor a fiú véletlenül hozzáért a nagyfeszültségű felsővezetékhez, áramütést szenvedett és valószínűleg ekkor keletkeztek a súlyos égési sérülései.

A MÁV arra kéri a szülőket, hívják fel gyermekeik figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára, valamint az ártatlannak tűnő játékok esetlegesen életveszélyes következményeire. Akik pedig bűncselekményt észlelnek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában