alváslabor is elérhető

2020.07.20. 11:30

Némileg fáradtabbnak értékelik magukat az átlagnál a megyeiek

Két hónapon át tartó orszá­gos felmérést végzett az Aludj jól, Magyarország! program. Kiderítették, hogy mi, magyarok hogyan alszunk. Reprezentatív online kérdőíves kutatásukat több mint hatezren töltötték ki, melyből azt is megtudhatjuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek korán fekszenek és korán is kelnek.

Czakó Nóra

A pihentető alváshoz jó ágy és megfelelő körülmények is szükségesek

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Míg az országos statisztika szerint a felmérésben résztvevők húsz százaléka éjjeli bagoly, addig Jász-Nagykun-Szolnok megyében épp ellenkezőleg alakul: húsz százalék korán, kilenc óra előtt lefekszik, és ezzel szoros összefüggésben harmincegy százalék hajnal öt előtt ébred. Legalábbis akkor indítja a napot, ugyanis minden második megyei válaszadó (ötvenegy százalék) rendszeresen felébred éjszaka is. Ennek és a korai kelésnek köszönhetően pedig némileg fáradtabbnak értékelik magukat, mint az átlagos magyar: a reggeli kipihentségük az egytől ötig terjedő skálán 2,8 az országos 2,9-cel szemben.

– Az, hogy hány órát ajánlott aludni egy nap, több mindentől is függ – világított rá dr. Buczkó István szolnoki háziorvos és foglalkozás-egészségügyi orvos.

– Egyrészt az alvásigénytől, ami a kornak megfelelően változik. Ahogy idősödik az ember, folyamatosan csökken. Általában azt javasolják, hogy ötévestől iskoláskorig kilenc-tíz óra, egy fiatal felnőtt vagy felnőtt esetén nyolc óra, ötvenéves kortól hat óra alvás szükséges, idősebb korban pedig már négy-öt óra is elegendő. A legfontosabb azonban az, hogy ha rendszeresen nem alszom annyit, amennyi az igényem, akkor hagynom kell, hogy a szervezet ezt visszapótolja. Például hétvégenként aludjak egy nagyot és a gyerekeket is hagyjuk, hogy ezt tegyék – tanácsolta a szakember.

Ha ugyanis nincs meg ez a visszapótlás, akkor már rövidtávon is csökken a koncentrációs és teljesítőképesség, pszichésen fáradékonyabbá, idegessé, feszültté válunk és memóriazavar is kialakulhat. Hosszabb távon pedig kognitív és pszichés zavar alakulhat ki.

Mint megtudtuk, a jó alváshoz az kell, hogy megfelelő ágyon, matracon, zajmentes és elsötétített helyiségben pszichésen kiegyensúlyozott állapotban hajtsuk álomra a fejünket. Ne együnk közvetlenül a lefekvés előtt, és az is segít, ha aznap fizikailag aktívak voltunk. Szintén fontos, hogy elalvás előtt ne végezzünk olyan tevékenységet, ami megterhelő az idegrendszer számára. Például ne nyomkodjuk a telefont és ne nézzünk olyan filmet, ami felizgat. Valami olyat csináljunk, ami ellazít, például olvassunk.

A pihentető alváshoz jó ágy és megfelelő körülmények is szükségesek
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Alvászavart több minden is okozhat. Egyrészt a környezeti túlterhelés, ami adódhat többletmunkavégzésből, másrészt a pszichés terhelés, ha valaki olyan élethelyzetben, válságban van, amit nehezen él meg. Emellett betegségek is okozhatnak alvászavart. Ilyenek a különböző szívbetegségek, magas vérnyomás, diabétesz, krónikus légzőszervi megbetegedések és a reflux – sorolta dr. Buczkó István. Hozzátette, azoknál, akik ilyen betegségekben szenvednek, nagyobb eséllyel alakulhat ki alvászavar, de a legmagasabb a kockázat mégis azoknál van, akik harmincöt feletti BMI indexszel rendelkeznek, vagyis túlsúlyosak, és magas a nyakkörtérfogatuk.

Dr. Buczkó István arról is beszélt, hogy a túlzott napközbeni aluszékonyságnak három leggyakoribb oka lehet. Közel hetven százalékot képez az alvásfüggő légzészavar, ami lehet hangos horkolás vagy éjjeli légvételi szünet. A második az alvás alatti viselkedés- és mozgászavarok, vagyis az akaratlan lábmozgás, beszéd alvás közben, fogcsikorgatás, alvajárás. A harmadik csoportba tartoznak az idegrendszeri problémák, mint például a narkolepszia, a túlzott aluszékonyság, álmatlanság, gyakori alvási bénultság, lidérces álom vagy éjszakai felrettenés.

Szolnokon található a térség egyetlen alváslaborja

– Ha valaki fokozott napközbeni aluszékonyságban szenved, vagyis folyton fáradt, és azt érzi, hogy nem aludta ki magát, valamint olyan helyzetekben is el tud aludni, ahol nem kellene, akkor ennek az okát mindenféleképpen ki kell vizsgálni, hiszen ez már egy tartós állapot – hangsúlyozta a szakember.

– Az alvászavar a teljes hazai lakosság húsz-harminc százalékát érinti, de igaz ez az arány térségünkre is. Olyan magas a lakosság érintettsége, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkinek részt kellene vennie egy szűrővizsgálaton. Korábban ehhez Budapestre, Szegedre vagy Debrecenbe kellett elutazni. Tavaly év vége óta azonban Szolnokon is van erre lehetőség, hiszen a Baross úti egészségügyi központban egy alváslabor is található – fűzte hozzá dr. Buczkó István, aki egyúttal az alváslabor vezetője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában