Szolnok

2020.07.29. 17:30

Új óvoda épül a Kertvárosban, betelt az ipari park

Szerdán tartotta júliusi ülését a megyeszékhely közgyűlése. A témák között szerepelt a koronavírus hatása Szolnok gazdaságára. Egyeztettek továbbá a színház felújítására megítélt mintegy egymilliárd forintos többletforrásról is.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az eseményen Molnár Iván önkormányzati képviselő napirend előtti kérdésében emlékeztetett, nemrégiben adták át az M4-es út Cegléd-Abony közötti teljes szakaszát. Az átadóünnepség után a szolnoki városházán egy tanácskozásra is sor került, melynek vendége volt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

A nyílt egyeztetésen kívül egy zártkörű megbeszélést is tartottak. Molnár Iván arról kért tájékoztatást, hogy az ezen elhangzottak milyen új fejleményeket jelentenek a város fejlesztésére nézve.

Szalay Ferenc polgármester válaszában közölte, a zártkörű beszélgetésre olyan cégeket hívtak meg, melyek a kutatás-fejlesztés területén jó eredményeket értek el. A tárgyalások elsősorban azt célozták, hogy miként lehetne a jól képzett munkaerőt Szolnokra hozni. Az egyeztetésen a Stadler Magyarország Kft. is képviseltette magát.

– Az első lépést éppen velük tettük meg. Elkészült ugyanis a forgóvázgyár az egykori Cukorgyár területén. Szeretnénk az átadási ünnepségre meghívni a cég tulajdonosát, hogy beszélgetést kezdhessünk arról, hogyan lehet az összeszerelést és a kutatás-fejlesztést Szolnokon mihamarabb központi témaként kezelni – ecsetelte a városvezető. Hozzátette, az elkövetkezendő időszakban a város ipari területeinek mennyiségét és minőségét is növelni kell.

Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő ezután arra kért választ, hogy megtarthatók-e a sokakat vonzó nagy nyári rendezvények. A polgármester úgy reagált, a táncos-zenés rendezvények esetében jelenleg csak az ötszáz fő alatti programok rendezhetők meg. Ezért az ilyenkor közkedvelt események – mint amilyenek az augusztus 20-i programok vagy a Gulyásfesztivál – elmaradnak.

A járvány elleni védekezéssel kapcsolatban a városvezető kérte, a maszkokat ne csak a nagyobb bevásárlóközpontokban használja a lakosság, hanem a piac területén is ügyeljen a viselésükre!

– A Szigligeti Színház felújítása jelenleg is zajlik. Az elmúlt napokban hallhattuk, hogy több mint egymilliárd forint pluszforrást kapott az intézmény. Mikorra várható a színház átadása, s ez a többletforrás milyen problémák megoldására használható fel? – tette fel kérdését Rusvai Károly.

Megtudtuk, felújítás közben derültek ki olyan problémák, melyeket előre nem lehetett látni. Egyebek mellett a felszivárgó talajnedvesség elleni szigetelés, a nézőtér feletti mennyezet cseréje és új tartószerkezeti elemek kiépítése az a plusz műszaki tartalom, melyre a támogatás fordítható. A nagy múltú épület átadásával kapcsolatban Szalay Ferenc nem határozott meg pontos időpontot.

Dr. Füle István képviselő felvetésében arra fókuszált, hogy milyennek ítélhető meg az állam szerepe az önkormányzatok és a koronavírus problémáinak elhárításában. Szavai szerint van, ahol az állam átvállalja az önkormányzatok megemelkedett költségeit. Válaszában Szalay Ferenc úgy reagált, helyben a legfontosabb, hogy Szolnokon beinduljon a gazdaság. Fél év múlva visszatérhet a vírus előtti gazdasági helyzetéhez a megyeszékhely, egy év múlva pedig az emelkedő pályát is elérheti, ha nem érkezik egy komoly második hullám.

Györfi Mihály alpolgármester pedig ismét felvetette az Ady Endre úti, korábbi CBA üzlet ügyét. Szavai szerint egyre több a panasz, hogy az üresen álló épület csúfítja a városképet.

Több milliárd forint támogatás érkezett a városba

Óvodafejlesztésekről és Szolnok ipari övezeteinek bővítéséről tartott sajtótájékoztatót a közgyűlés után Tasnádi Zoltán, a Fidesz, illetve Rusvai Károly, a KDNP frakciójának vezetője. Az önkormányzati képviselők arról számoltak be, hogy több milliárd forint támogatás érkezett a városba, mely három óvodát is érint. Kilencszáznegyvenmillió forintból két intézmény megújul, egyet pedig újjáépítenek.

– Egyelőre a tervezési időszakban vagyunk, augusztus 30-ig kell beadni a pályázatot. A kertvárosi óvoda állapota különösen aggályos, helyette új óvoda épül. Kíváncsiak vagyunk a szakemberek véleményére, hogy hol álljon az új épület – részletezte Rusvai Károly. Majd elmondta, a Kolozsvári úti óvodát és a szandaszőlősi Eszterlánc óvodát szintén ebből a keretösszegből teszik rendbe.

Tasnádi Zoltán kiemelte, a város gazdasági erejének növekedését mutatja, hogy mára betelt a Piroskai úti ipari park. Az önkormányzat azon gondolkodik, hogy újabb ipari területeket létesítsen. Egy hatvannégy hektáros terület közművesítése például az elkövetkezendő időszakban kezdődik, míg egy Besenyszög határában lévő ötvennégy hektáros övezet ugyancsak a bővítést szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában