mégis marad

2020.08.02. 07:00

A csépai polgármester házat ajánlott fel Antal András diakónusnak

Bár a múlt héten tartott csépai templombúcsún Antal András diakónus is elköszönt a hívektől, mégsem búcsúzik el végleg. A szerpap tíz éve az egyház alkalmazottja, három éve került a Tiszazug térségébe. Az alig néhány hittant tanuló gyermek száma több mint százra nőtt az elmúlt időszakban, de templomba is egyre többen járnak. Antal András az Irgalmasság Szigete Jótékonysági Alapítványban folytatja a munkát, lelkipásztori teendőket is vállalva.

P. Pusztai Nóra

Az evangéliumot nemcsak a szószékről lehet hirdetni – hangsúlyozza Antal András, aki három év alatt sokat tett a tiszazugi hitéletért, és a leköszönése után is folytatja diakónusi szolgálatait

Fotó: PPN

A térség négy településének lakosai rosszul fogadták a hírt, miszerint Antal András csépai diakónust menesztették a szolgálatból. A Váci Egyházmegye püspöke nyár elején döntött úgy, hogy Csépa, Tiszasas, Szelevény és Tiszaug hitéletét ezentúl Tiszaföldvárról, Martfűről és Rákóczifalváról látják majd el.

– Amikor az előző helyemen említették az áthelyezést, azt sem tudtam, hogy létezik Csépa. Megnéztem a térképen, és el is utaztam a térségbe, bejelentkeztem az itteni atyához, és igyekeztem megismerni a területet. Hatalmas problémák voltak a térségben, amikor három éve idekerültem – számolt be a kezdetekről Antal András.

– Nem igazán volt hitélet a településeken, támadások közepette jöttem, de megismertek a helyiek, és most nehezen engednek el – tette hozzá. A diakónus kifejtette, nagy kihívás volt Pintér Gábor pápai nagykövet szülőfalujába kerülni, hiszen nemcsak megtiszteltetés, de igazi kaland is a nyomdokain járni.

– Alapelvem, hogy vegyünk részt az emberek hétköznapjaiban, gondjaiban. Jézus azon tanításait követem, melyek szerint először leültette és megetette híveit, majd utána tanította őket.

Az evangéliumot nemcsak a szószékről lehet hirdetni – hangsúlyozza Antal András, aki három év alatt sokat tett a tiszazugi hitéletért, és a leköszönése után is folytatja diakónusi szolgálatait

Antal András közvetlensége és támogatása számos családot átsegített a problémákon. A híveket a munkába is bevonta, így összefogással épült rönktemplom Tiszasason, de együtt gondozták a veteményest a Haleszban is, ahol fűszerpaprika és paradicsom is termett, illetve disznót, birkát és csirkét is tartottak.

– Ha valakinek fa kellett, fát vittünk, ha lelki vigaszra szorult, elérhető voltam. Egy adományozó barátomnak csirkehús-vágóhídja van, minden héten mehettünk tíz kiló húsért, amiből a szegényeknek főztünk, de most is van húszezer darab jégkrém, ahol gyerek és szegény van, oda jut belőle – hangsúlyozta Antal András, aki nemcsak belföldön, hanem Ausztria, Németország és Erdély számos városában is prédikál.

– A jó kapcsolataimnak köszönhetően havonta két alkalommal is érkezik adomány a Tiszazugba. Mikor mire van szükség. Élelmiszer, ruha, hűtők és bútorok is jöttek a kamionokon. A veszélyhelyzet ideje alatt tonnaszám osztottuk a krumplit, hagymát, vajat, hogy elkerüljük a kisebb lopásokat – mondta.

Az élelmiszerek mellett a megváltozott élethelyzet miatt kétszázötven kerékpár is gazdára talált a tavaszi hónapokban. Varrógép-felajánlással háromezer maszk is készült a helyiek keze által.

– A diakónusságom ezután is megmarad, az evangéliumot ugyanis nemcsak a szószékről lehet hirdetni – vélekedett. – A Tiszazug mindig is a szívem csücske marad, nem szeretném cserben hagyni a térséget, de az elkövetkezendő időszakban biztos több külföldi szolgálatot vállalok majd. A nyugalmazott váci püspökkel, dr. Beer Miklóssal karöltve folytatom a szolgálataimat – részletezte. – Keresztelés, temetés, helyettesítés, ahol szükség van rám, oda szívesen megyek – emelte ki.

Pintér Csaba Gábor csépai polgármester egy falubeli házat ajánlott fel Antal Andrásnak, aki az Irgalmasság Szigete Jótékonysági Alapítvány tevékenységeit koordinálja majd. A jövőben a plébánia helyett a kijelölt raktárban tárolja a bútorokat, ruhákat és egyéb adományokat.

A fővárosból érkeztek fiatalok a tiszazugi falvakba

Az Irgalmasság Szigete Jótékonysági Alapítvány különböző programokat, kirándulásokat, zarándokutakat és táborokat szervez. Öt éve hirdetik a falumissziót, mely során olyan fővárosi fiatalok látogatnak a térségbe, akikben buzog a tettvágy, és szívesen segítenének.

– A tizenhat évnél idősebb kamaszok felkeresik a falu összes házát, időseket és romákat egyaránt, felajánlva szolgálataikat. Idén egy szépkorú házának festését vállalták, de segítenek egy Haleszben élő családnak is rendbe tenni a portát. A szolgálat ideje alatt megismerik, hogy mit jelent felnőtté válni – mondta a falumisszióról Antal András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában