JÁSZSÁG

2020.08.06. 11:30

A tűzijáték mellett számos koncertet is le kell fújniuk

Augusztus 15-e után is érvényben maradnak a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályok. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-veszély miatt továbbra sem lehet ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket szervezni. A Jászság több településén újratervezik az augusztus 20-ai, valamint az őszi programokat.

Illés Anita

A járványügyi korlátozások alaposan átírják az augusztus 20-ai programokat Jászberényben is. Tavaly ilyenkor még vírusmentesen ünnepelhetett a város

Fotó: Pesti József

A virtuális térben szervezett események után június végén a programok átszervezésével újraindult a kulturális élet Jászberényben.

Ennek részleteiről korábban a kultúraszervező Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai sajtótájékoztatón számoltak be. Mint azt megírtuk, augusztus 20-ára tűzijáték nélkül, ám minden korosztályt megszólító színes programsorozattal készültek. A kockázatok elkerülése érdekében továbbra is hatályban marad az a rendelkezés, miszerint nem lehet ötszáz főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket szervezni.

Emiatt a napokban le kellett mondani augusztus 20-ára, a főtéri színpadra tervezett Budapest Bár- és Manuel-koncertet, de elmarad az Alma együttes műsora és a Kulturzug is – tájékoztatott Dukai Rita, a Jászkerület ügyvezetője.

Megtudtuk, hogy jelenleg egyeztetéseket folytatnak a Kowalsky meg a Vega együttessel. A népszerű zenekar koncertjét a szabadtéri színpadra tervezik, mely rendelkezik ültetett nézőtérrel. Nemzeti ünnepünk a hagyományoknak megfelelően szentmisével kezdődik a főtemplomban, majd a városi ünnepséggel, kenyérszenteléssel folytatódik a Szentháromság téren. A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet miatt április 3-án elmaradt a város napja rendezvény, így a városi díjak, kitüntetések átadása is. Ezt a tervek szerint augusztus 19-én, a Lehel Film-Színházban pótolják.

A járványügyi korlátozások alaposan átírják az augusztus 20-ai programokat Jászberényben is. Tavaly ilyenkor még vírusmentesen ünnepelhetett a város
Fotó: Pesti József

Jászfényszarun az eredeti tervhez képest, a nagy tömeget vonzó eseményeket, így a Neoton-koncertet és a tűzijátékot is törölték az augusztus 20-ai programból – tájékoztatott Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A járványveszély miatt kontrollált körülmények között megtartják a Szent István-napi díszünnepséget és a Kemenceünnepet is.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete kezdeményezésére idén immár tizedik alkalommal szervezik meg a Kemence ünnepét. Tóth Tibor, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a jubileumi eseményre rendhagyóan nem a Kiss József Helytörténeti Gyűjteményhez hívják az érdeklődőket, hanem a művelődési ház színháztermébe. A vendégeket idén is a gyűjtemény udvarán álló közösségi kemencében új lisztből, kovásszal készült kenyérrel várják.

A rendezvényen a Jászsági Hagyományőrző Egylet Hogyé adja, gazduram? – Életképek az apáti vásárból című népi vígjátékát mutatják be, majd Szajkó Róbert és Spenát Tibor népi zenekarának koncertje zárja az ünnepet.

A korlátozások miatt Jászárokszálláson is lemondták az augusztus 20-ai koncerteket és a tűzijátékot is. Az ünnepség részeként megtartják a szentmisét a római katolikus templomban, valamint átadják a városi kitüntetéseket.

Kakaspörkölt fő majd a bográcsokban

Először lesz Taréj Fesztivál Jászszentandráson, az önkormányzat szeptember 19-én, első ízben rendezi meg a Taréj Fesztivált.

– Négy lábra építettük fel a programot. Ebből most kiesnek azok a koncertek, melyek ötszáz főnél több embert vonzottak volna. Így a fesztivál részeként megmarad a főzőverseny, a kirakodóvásár és a pálinkamustra – mutatott rá Kolláth Bálint polgármester.

Az esti órákban kisebb koncerteket terveznek a jogszabályok betartásával. A Taréj Fesztivál főzőversenyén kizárólag kakaspörkölt készíthető, szeptember 12-éig lehet a gasztro megméretésre nevezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában