Galériával

2020.08.26. 11:44

Bemutatták Sparkát, a vörös pandakölyköt a berényi állatkertben

Lea és Shifu, a Jászberényi Állat- és Növénykert vörös macskamedve párja júniusban új kölyökkel örvendeztette meg a gyűjteményt. A kis pandát szerdán sajtótájékoztatóval egybekötött állatorvosi vizsgálaton, dr. Bakonyi László állatorvos közreműködésével mutatták be a nyilvánosságnak.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A cukiság nemét eddig nem ismerték, ám az eseményen kiderült a kölyök nőstény és a Sparka nevet kapta, mely nepáli nyelven szikrát jelent. Szépen fejlődik, már 757 gramm. Az állatkertben 2014 óta élnek vörös macskamedvék. Ekkor érkezett a jelenlegi tenyészpár nőstény tagja, Lea. Párja, Shifu néhány évvel később az Európai Fajmegőrzési Programnak köszönhetően egy belgiumi állatkertből került Jászberénybe.

– Shifu érkezésekor alig múlt egy éves, ezért nem gondoltuk, hogy már az első évben családot alapítanak. Első almukban 2018-ban két hím kölyök született, Camak és Rukka – tájékoztatott Kovács Ágnes, gyűjteményvezető-helyettes.

– A tenyészprogram megítélése szerint is sikeres volt a párosítás, hiszen a nemzetközi fajkoordinátor döntése alapján a kölykök már 2019 tavaszán új lakóhelyre kerültek.

Rukka Svédországban, testvére Camak pedig Dániában kapott új otthont. A faj egyébként a természetben a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él 2000-4800 méteres magasságban. Európai állatkertben közel négyszáz példány él. Napjainkban egyes felmérések szerint alig tízezer egyed él vadon. Számuk az élőhely elvesztése és az orvvadászat miatt az utolsó ötven évben körülbelül negyven százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában