élethű bábu

2020.08.28. 11:30

Elsődleges „feladata” a gyorshajtók megfékezése Tiszajenőn

Különleges taggal bővült minap a Tiszajenői Polgárőr Egyesület. A sajátos figurától várják többek között, hogy az út szélén dekkolva, lassításra késztesse, visszatartsa a gyorshajtástól a falun áthajtó autósokat. Előszeretettel száguldoznak a környéken, nem egy kocsi repült már le az útról.

Kovács Berta

Hamar népszerű lett a bábu, sokan fényképezkednek vele, és odaköszönnek neki

Forrás: Beküldött fotó

A település különleges női polgárőre élethű bábu, melyet kicsit távolabbról nézve, könnyű összetéveszteni egy valóságos, hús-vér polgárőrrel.

– A falun áthajtók elég nagy sebességgel szoktak közlekedni – mutatott rá Lólé Zsolt, a Tiszajenői Polgárőr Egyesület elnöke. – Elrettentés céljából szereztük be ezt a bábut. Kőröstetétlenen láttunk hasonlót, ki volt helyezve az út mentén. Nagyon hatásosnak találtuk, tényleg olyan volt, mintha ott állna valaki. Még mi is lelassítottunk. Ezért gondoltuk úgy, hogy jó lenne hasonlót beszerezni, hiszen közülünk sem állhat folyton valaki ott, ahol gyakran száguldanak a gépjárművek.

Hamar népszerű lett a bábu, sokan fényképezkednek vele, és odaköszönnek neki
Fotó: Beküldött fotó

A bábu máris hitelesen alakítja az igazi polgárőrt. Lólé Zsolt azt is elárulta, mikor az egyesület telephelyének udvarán felöltözve, napszemüvegben a polgárőrség motorjára ültetve látták az arra elhaladók, volt, aki még oda is köszönt neki. Remélhetőleg, a gyorshajtókat is épp ilyen hatásosan fogja hosszabb távon megtéveszteni.

– Sokan gyorsan hajtanak be a faluba, ami balesetveszélyes, mert van itt egy erős kanyar – erősítette meg Virág József polgármester. – A közelünkben egy hete is kirepült egy száguldozó autó a szántóföldre, szerencsére nem sérült meg senki. De ilyen másokkal is elő szokott fordulni.

A bábu máris nagy népszerűségnek örvend. Virág József polgármester elmesélte, többen megállnak napközben autóval, biciklivel is, hogy szelfizzenek, fényképezkedjenek vele.

– Már beszélgettünk róla a polgárőrökkel, hogy úgy lenne a leghatásosabb, ha időnként rendőr is állna kint a bábuval, nehogy az legyen, hogy megszokja, aki gyakran erre jár, és ne legyen lassításra késztető hatása – jegyezte meg a polgármester.

A kisvasutat is „szemmel tartja”

Az élethű műpolgárőr lány jelenleg a kiállított kisvonatnál, a vasúti átjáró előtt teljesít szolgálatot. Hatékonyan „végzi” a ráosztott feladatot. Virág József a közelben lakik, így rálát a környék történéseire. Elmondta, megpillantva a figurát, lelassítanak, sőt, oda is köszönnek neki. A nappalokat odakint tölti, éjjelre pedig berakják a kisvonatba, ahol szintén jól látható, hiszen ki van világítva a mozdony is. Kijelenthetjük tehát, hogy „őrzi” a vonatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában