Szalmába font élet

2020.08.01. 17:00

Filmvetítéssel színesítették az öcsödi tárlatnyitót

Szalmába font élet címmel nyílt meg Bencsik Márta szalma- és csuhéfonó népi iparművész kiállítása a helyi művelődési házban, a napokban. Az eredetileg márciusra tervezett eseményt a járvány az utolsó pillanatban hiúsította meg.

P. Pusztai Nóra

– A kiállított tárgyak hónapokig zárt ajtók mögött várták a bemutatót – tudtuk meg Pasztelyákné Izbéki Rózától, a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület elnökétől.

A megnyitón Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja ismertette az alkotó szakmai életútját, kiemelve a több mint harminc éve tartó közös munkát.

– Nagy sikert arattak a kiállított szalma- és csuhéalkotások, a díszek, a különböző használati tárgyak. Különösen nagy érdeklődés övezte Bencsik Márta és Szilágyi Imre asztalos közös munkáit. A csuhéfonatos támlájú, diófából készült ágy és az éjjeliszekrények elnyerték a Magyar Kézműves Remek minősítést is. A csuhéfonó az apja nyomdokába lépő ifjú mesterrel, Szilágyi Gáborral egy ónémet szék rekonstruált mását is elkészítette – részletezte Pasztelyákné Izbéki Róza.

Az est során a negyvenöt éves Hagyományőrző Népdalkör nyárhoz és aratáshoz kapcsolódó dalcsokorral szórakoztatta a hallgatóságot. A program részeként az érdeklődők megtekinthették a Szalmabábuk lázadása című filmet is, melynek forgatásáról Sülye Károlyné mesélt.

– A film az elmúlt húsz évben semmit sem vesztett érdekességéből, hiszen történetének örök érvényű üzenetei vannak. Mi, öcsödiek mindig büszkék lehetünk, hogy Bencsik Márta révén részesei lehettünk az elkészítésének – tette hozzá az egyesület el­nöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában