Galériával

2020.08.18. 11:30

Hetven éve kezdődtek a deportálások Füred-Kócspusztára

A vérzivataros huszadik század egyik legsötétebb fejezetét jelentik az 1950-ben induló deportálások. Három év alatt több mint tízezer embert telepített az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az országban létesített tizenkét táborba.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Ezek közül az egyiket Füred-Kócspusztán hozták létre, két és félezer családot deportáltak ide minden nemű bírói végzés nélkül. Ennek apropóján minden év augusztusában megrendezik a kócsi Kitelepítettek Találkozóját. Idén a járványügyi helyzetre tekintettel szűk körben emlékeztek augusztus 15-én a kócsújfalui kápolnaalapnál.

- Az évforduló felhívja a figyelmünket, hogy soha nem történhet meg még egyszer ilyen szörnyűség, mint a kommunista diktatúrák idején. Embereket szakítottak el a családjuktól, az otthonuktól, megfosztották őket mindenüktől, szinte állati körülmények között tartották őket – hangsúlyozta Vargáné Balogh Irén, Tiszafüred alpolgármestere.

Galambröptetéssel, gyertyagyújtással és az emlékezés virágainak, koszorúinak elhelyezésével emlékeztek. A kitelepítettek közül idén senki sem vett részt az eseményen, tekintettel arra, hogy idős emberekről van szó. Míg a korábbi években a találkozón sokan idézték fel a Füred-Kócspusztán átélt egykori borzalmakat, a járványhelyzet miatt idén eltértek a hagyományos forgatókönyvtől.

- Csendben és szűk körben tartottuk a megemlékezést – magyarázta.

Nagy hangsúlyt fektetnek a méltó megemlékezésre, tavaly felállítottak egy kopjafát és a tervek között szerepel a Kócsújfalura tervezett kápolna megépítése is. Utóbbira már elnyerték a szükséges forrást, de csak a hosszú bürokratikus folyamat végén kezdődhet az építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában