olvasónk jelzése

2020.08.19. 07:00

Időt spórolhatunk meg megyénkben is az ügyfélkapu használatával

Több olvasónk is jelezte, hogy bár szerette volna kézbe venni vérvételének eredményét, a leletet nem adták ki a szolnoki rendelőintézetben. Az intézmény azzal utasította el a kérést, hogy a laboreredményt elküldik a háziorvosnak. Egy szolnoki háziorvos szerint viszont ez nem teljesen így működik, és kéri a pácienseket, használják az ügyfélkaput.

Molnár-Révész Erika

Bármilyen laboreredményt meg lehet nézni a számítógépes rendszerben

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Július 21-én vérvételre mentem a szolnoki rendelőintézetbe. A hőmérsékletmérés és egyéb járványügyi óvintézkedések után a vérvétel már gördülékenyen ment, nem is ezzel volt a gond – mesélte bosszúsan szolnoki olvasónk, Rékasi Ágnes.

– A vérvétel után megkérdeztem, hogyan kaphatnám meg a leletemet, ám a recepciós közölte, ne ide jöjjek be érte, hanem konzultáljak a háziorvosommal. Ez nekem azért volt gond, mert nehéz hozzá bejutni vagy elérni, rengeteg páciense van. Ráadásul dolgozom, így nehezen tudok erre időt szakítani. Emellett szerettem volna azonnal látni az eredményemet, mert én már az évek óta tartó problémám miatt azonnal tudom a leletből, ha baj van – tette hozzá a kétgyermekes anyuka.

Hasonlóan járt másik olvasónk, Tóth Csaba is.

– Körülbelül három hete történt. Beutalóm volt a kardiológiára, ahová kellett a vérvétel eredménye. A rendelőintézetben a recepciónál leadtam a papíromat, majd az ott dolgozó hölgytől megkérdeztem, hogy mikor jöhetek a leletemért. Azt válaszolta, hogy nem jöhetek, mert azt elküldik a háziorvosnak. Mondtam, hogy nekem a kardiológiára kell, erre azt felelték, oda is elküldik – emlékezett vissza az ott történtekre.

– Az, hogy elküldik a háziorvosnak, nem teljesen így van – vélekedett dr. Lovász Tibor. A szolnoki háziorvos hangsúlyozta, ugyanúgy be kell lépnie a rendszerbe, ha meg akarja nézni a leletet, mint magának a páciensnek, vagyis, nem küldik neki automatikusan az eredményt.

Bármilyen laboreredményt meg lehet nézni a számítógépes rendszerben
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ügyfélkapun keresztül bárki megnézheti a saját leletét. Egy ideje a laboratóriumban nem nyomtatják ki, azt mondják a betegeknek, hogy mi megkapjuk. Ez csak részben igaz, mert csak akkor látjuk, ha belemegyünk a programba, ugyanúgy, ahogy a páciens. Nem automatikusan küldik át az aznapi eredményeket, és mivel előjegyzés alapján működik a vérvétel, mi nem is tudjuk pontosan, hogy a beutalóval mikor került sorra a beteg – vázolta a helyzetet a szolnoki háziorvos.

Elmondta, miután a megkeresések jelentős része telefonon történik, a sok hívás zavarja a bent lévő betegek vizsgálatát.

– Naponta hat–nyolc telefont kapok, amikor meg kell néznem a hívó leleteit, az ott tartózkodó beteg adataiból ki kell lépnem. A beteg is vár, a telefonos páciens is vár. Kértük a laborosokat, hogy ne azt mondják a betegnek, hogy a háziorvosnak elküldik a leletet, hanem azt, hogy az eredményeket meg lehet nézni elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül, ahol egyébként minden egészségügyi adatot és még nagyon sok mindent meg lehet nézni – hangsúlyozta dr. Lovász Tibor.

A háziorvos arra kéri a pácienseket, lehetőleg használják az ügyfélkaput, ugyanis a reggel levett vér eredményei általában délutánra, de legkésőbb másnap már felkerülnek az adatbázisba.

A páciensek védelme érdekében szigorították a leletek kiadását

–Bár a veszélyhelyzetnek jogi értelemben vége van, a járványügyi készültség még tart, sőt, a híradások szerint a fertőzöttek száma növekszik napjainkban. Azért vezettük be az intézkedést, hogy elkerüljük a tömeges várakozást – indokolta a lépést Piroska Miklós, a Hetényi Géza kórház megbízott fejlesztési igazgatója.

– Vérvételkor a kollégák tájékoztatják a pácienseket, hogy a beküldő orvos látja a leletet az informatikai rendszeren keresztül, így is megkímélve a betegeket a tömeges várakozástól és az esetleges megfertőződéstől. Jelenleg, aki szeretné külön elkérni az eredményét, annak hétfőtől csütörtökig 12–16 óra között, pénteken pedig 12–15 óra között tudjuk kiadni – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, ez az intézkedés kizárólag a laboreredményekre vonatkozik, az egyéb leleteket időpont-egyeztetés után kapják meg a páciensek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában