JÁSZKUNSÁG

2020.08.11. 07:00

Ingyenes ellátás nélkül marad, aki nem fizeti a tb-járulékot

Júliustól átalakult az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének rendszere. Annak, aki nem fizeti be fél éven keresztül a havi 7 ezer 710 forintos összeget, érvénytelenítik a tajszámát. Indokolt esetben azonban lehet kérni a fizetéskönnyítést vagy a tartozás elengedését az adóhatóságtól.

Molnár-Révész Erika

Dr. Hoksári László szolnoki háziorvos és Sasi Tímea ápolónő a betegek adatait ellenőrzi a nyilvántartásban

Fotó: Mészáros János

– Amióta életbe lépett az új szabályozás, még nem találkoztam olyan pácienssel, akinek rendezetlen lett volna a jogviszonya. Korábban körülbelül havonta tíz betegnél fordult elő, hogy többszöri figyelmeztetésünk ellenére sem rendezte a társadalombiztosítását – számolt be az egészségügyi járulék kapcsán tapasztaltakról dr. Hoksári László szolnoki háziorvos.

– Ahogy más rendelőkben, itt is megvan az árlista arról, milyen vizsgálat vagy beavatkozás mennyibe kerül. Ezek több ezer forintos tételek. Ezt annak kell majd megfizetni, akinek megszüntették a TAJ-számát, mert hat hónapig nem fizette az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ami azt is jelenti, hogy a gyógyszereket sem tudja kiváltani, csak az eredeti, piaci áron.

– Ez kétoldalú dolog. Úgy gondolom, és általában a többségnek is ez a véleménye, hogy azokkal szemben, akik rendszeresen fizetik az adót, ez valamilyen szinten visszaélés. Ám a különböző, gyakran nehéz élethelyzetek miatt nagyon nehéz megítélni az egyes eseteket – vélekedett a szakember.

A munkavállalók, az álláskeresők, valamint az egyéni és társas vállalkozók biztosítottnak tekinthetőek, mert számlájukról azonnal levonják a hozzájárulást. A gyermekek, a diákok és a nyugdíjasok ugyan nem fizetnek tb-t, de automatikusan jogosultak az ellátásra. A tizennyolcadik életévet betöltött diákok esetében arra azonban figyelni kell, hogyha a hallgatói jogviszonyuk időközben megszűnik, nekik is fizetniük kell a hozzájárulást.

Dr. Hoksári László szolnoki háziorvos és Sasi Tímea ápolónő a betegek adatait ellenőrzi a nyilvántartásban
Fotó: Mészáros János

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén januártól 7 ezer 710 forint, vagyis 257 forint naponta. Aki nem biztosított, annak ezt az összeget havonta kell befizetni, a tárgy hót követő hónap 12-ig.

Amennyiben valaki nem fizet, és az ebből keletkező hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének hatszorosát, azaz a 46 ezer 260 forintot, akkor érvénytelenítik a TAJ-számát, vagyis már nem jár neki ingyen az egészségügyi szolgáltatás.

Miután az adós befizette tartozását, legkorábban egy nap múlva újra jogosult lesz az ellátásra, de a tartozás utólagos megfizetése nem jelenti a TAJ-szám visszamenőleges érvényességét. Vagyis, az időközben igénybe vett szolgáltatásokat ki kell fizetnie.

A befizetési kötelezettségről egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatást küld az érintettnek. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a magánszemélynek – a korábbiaktól eltérően – a fizetési kötelezettségét nem kell bejelentenie a NAV-hoz. Az adóhatóságnak ugyanis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elküldi az ezzel kapcsolatos adatokat. A kötelezettség megszűnéséről az adóhatóság szintén értesítést küld.

Ami nagyon fontos, hogy a szigorított szabályok ellenére az adós indokolt esetekben kérheti a fizetés könnyítését vagy a tartozás eltörlését. Ha ugyanis méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem tudja határidőre befizetni járulékát, fizetési kedvezményt kérhet a NAV-tól, például halasztást, részletfizetést, a tartozás mérséklését vagy elengedését.

Színekkel jelzik, ki mire jogosult

Az orvos-beteg találkozókon az egészségügyi szolgáltató ellenőrzi, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosítónál, mint jogosult. A rendszer különböző színekkel jelzi a páciens biztosítotti állapotát.

– Ha a lámpa zöld, akkor a TAJ-szám érvényes, vagyis a jogviszony rendezett.

– Ha piros, akkor a TAJ érvényes, ám a jogviszony rendezetlen. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ám a jogviszony rendezéséhez a kormányhivatalhoz kell fordulni.

– Ha a lámpa kéken világít, a beteg külföldön biztosított, emiatt a TAJ átmenetileg érvénytelen. Ezt a két biztosító általában rendezi egymás között.

– Amennyiben sárga, a TAJ érvényes, de az illetőn csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végzik el ingyen.

– Ha barna színt mutat a rendszer, akkor a TAJ egyéb okból érvénytelen. Ebben az esetben már fizetni kell a szolgáltatásért. Az érvényesség rendezését a kormányhivatalnál kell kezdeményezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában