Én Is Vagyok!

2020.08.03. 14:00

Közel másfél milliót kapott a megyei egyesület

Nagy megtiszteltetés az Én Is Vagyok! Mozgássérült Generációk Egyesülete számára, hogy a szervezet volt a kedvezményezettje az idei jótékonysági megyebálnak. A felajánlásoknak köszönhetően összesen 1 millió 490 ezer forint támogatás gyűlt össze. Az adományt júliusban kapta meg az egyesület. Vajon mire fordítják ezt az összeget? Fehérváry Tünde elnökkel a közeljövőbeli terveikről beszélgettünk.

Kovács Berta

Fehérváry Tünde elnök mindig rengeteg ötletet vonultat fel

Fotó: Kovács Berta

Tervekből nincs hiány az egyesületnél. Fehér­váry Tünde kifejtette, szeretnének lehetőséget biztosítani fogyatékkal élők foglalkoztatására olyan módon, ami valamennyi bevételt is biztosítana az egyesületük számára. Erre a célra kaptak is Újszászon egy épületet.

A bálon összegyűlt támogatás egy részét az épületre, a munkahelyek kialakítására, a munkavégzés előírt feltételeinek biztosítására, munkaeszközök beszerzésére fogják fordítani. Gondolkodnak például varroda indításában. Emellett nagy szükségük lenne egy olyan műhelyre is, ahol a sorstársak segédeszközeinek karbantartását, javítását el tudnák végezni, ilyen műhely ugyanis jelenleg nincs a megyében. A máshol végzett szervizelésekre pedig gyakran hosszú heteket kell várni.

Fehérváry Tünde elnök mindig rengeteg ötletet vonultat fel
Fotó: Kovács Berta

A munkahelyteremtéssel kapcsolatos szervezési feladatokat már elkezdték, az akkreditáció is heteken belül indul. Emellett különféle programok megvalósításában is gondolkodnak.

– A megye fogyatékos fiataljainak egy „Önálló Élet Tábort” szeretnénk szervezni – vázolta az elnök. – Ők általában védett közegben élnek, mások intézik a velük kapcsolatos ügyeket is, holott sok dologban maguk is képesek lennének boldogulni. Négynapos programban gondolkodunk, ahol többféle témakört érintve kapnának információkat, útmutatást a fiatalok ahhoz, hogy egyedül is el tudjanak igazodni a hétköznapi életben.

– Háztartási ismereteket oktatnánk a bevásárlástól kezdve a lakókörnyezet rendben tartásáig, megtanulnák, hogyan kell a különféle ügyeket elintézni. Ezekkel az ismeretekkel amellett, hogy önállóbbá válnának, az önértékelésük, önbecsülésük is növekedhet – mutatott rá e program jelentőségére. Hozzátette, a vírushelyzet okozta bizonytalanság miatt idén még nem szerveznek tábort.

Fogyatékosságügyi információs napokat is terveznek megyeszerte, sokan ugyanis még mindig nincsenek tisztában azzal, hová fordulhatnak segítségért, milyen támogatást kaphatnak.

– Minden járási székhelyen és az adott járásban, plusz egy kistelepülésen akarunk tartani ingyenes tájékoztató rendezvényt, ahol nyílt formájában szakemberek adnák át a tudnivalókat. A járásokhoz már küldik a programmal kapcsolatos felhívást tartalmazó leveleket, így rövidesen megkezdődhetnek az egyeztetések.

Vállalkozásoknak is bemutatkoznak

Fehérváry Tünde elárulta, a támogatásból megvalósítandó terveken felül is rengeteg elképzelésük, ötletük van, csak győzzék energiával. Szándékukban áll például a nyílt munkaerőpiacon tevékenykedő olyan vállalkozásokkal felvenni a kapcsolatot, melyek jelenleg egyáltalán nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket.

Szemléletformálási szándékkal, nyílt beszélgetéssel, helyzetgyakorlatokkal, tesztekkel színesített programmal látogatnának el azokhoz a cégekhez, melyek fogadják őket. Mindig az adott vállalkozásra szabott tréninget állítanának össze. Utóbbi időben egyébként sok cég keres megváltozott munkaképességű dolgozókat, de jellemzően csak betanított és kisegítő jellegű munkákra, holott az érintettek között magasabban képzettek, diplomások is akadnak, akik szeretnék kamatoztatni tudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában