Galériával

2020.08.24. 15:30

Maszkban indul az új színházi évad Szolnokon

Bár reménykednek benne, hogy nem kerül rá sor, felkészült a koronavírus-járvány lehetséges második hullámára a Szolnoki Szigligeti Színház – hangzott el a hétfői évadnyitón az Aba-Novák Agórában. A társulat idén még a kulturális központban tartja meg öt nagyszínpadi bemutatóját, mert korábban nem látható okok miatt csúszik a színház épületének felújítása.

Molnár-Révész Erika

Az évadnyitón az újabb járványügyi hullám megelőzésével kapcsolatos intézkedésekről is beszéltek a megszólalók

Fotó: Csabai István

Már a hétfői évadnyitó előtt szétültette a társulatot az ügyelő az Aba-Novák Agóra nagytermében. Nem fegyelmezési gondok miatt, csupán igyekeztek betartatni a megfelelő védőtávolságot a dolgozók között. Mint ahogy azt Balázs Péter igazgató elmondta, az előadásokat is hasonló körültekintés mellett tartja majd a koronavírus-járvány elkerülése érdekében a Szigligeti Színház.

– Az előadások megtartásának feltétele, hogy a nézők maszkban ülhetnek be a nézőtérre, megfelelő távolságra egymástól. Nagyon fontos, hogy betartsuk azokat az előírásokat, amelyek segítségével csökkenthető a vírus terjedésének kockázata. Szeptembertől pótoljuk a Lázár Ervin Program elmaradt Mátyás király juhásza című darab nyolc előadását. A program folytatásához várunk még a központi értesítésre. Az elkövetkezendő évadra öt nagyszínpadi bemutatóval készülünk – mondta a következő évad kapcsán a színház igazgatója.

Az öt nagyszínpadi előadás első darabja, Málnay Levente rendezésében a Kaviár és lencse című vígjáték lesz, a második a Kőműves Kelemen című rockballada, melyet Radó Denise állít színpadra. Ezt Csiszár Imre vendégrendezésében Szabó Magda Régimódi története követi majd. Negyedikként az Egy csók és más semmi című zenés darabot mutatják be melyet Molnár László rendez. Az évadot a Déryné, ifjasszony című színjáték zárja, melyet Balázs Péter állít majd színpadra.

A Szín-Mű-Helyben augusztus 29-én, ősbemutatóval kezdődik az idei évad, a Mindszentyeia című monodrámát maga az író, Széles Tamás színművész mutatja be. A második a Bakaruhában című színdarab lesz, melyet két egyfelvonásos vígjáték követ. Végül egy mesedarabot láthatnak nézők a kisszínpadon – sorolta Balázs Péter. Hozzátette, idén is terveznek szilveszteri gálaműsort és az Ádámok és Évák ünnepét is megtartanák.

A hétfői évadnyitó társulati ülés után megtartotta az első olvasópróbát is a Szigligeti Színház társulata. A Kaviár és lencse című olasz vígjátékot Málnay Levente állítja színpadra
Fotó: Csabai István

Az igazgató bemutatta a társulat új tagjait és vendégművészeit is, végül arról is beszámolt, hogy egy esetleges újabb színházbezárás során hogyan segítik majd a társulat különböző státuszú munkatársait.

Az eseményen részt vett Szalay Ferenc polgármester, aki szerint a város mindent elkövet a második hullám megakadályozása érdekében. Már most több intézkedést hoztak a kockázat csökkentésére, ilyen például a tömegrendezvények elmaradása. A polgármester a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet, majd beszélt arról is, hogy a járvány miatt az önkormányzati fenntartású intézményekben sem bércsökkentés, sem státuszmegszüntetés sem volt.

– A színház költségvetése rendben van. Az állammal már megkötöttük a megállapodásokat, a színház működéséhez ötven-ötven százalékban járul hozzá a város és az állam. A színházépület renoválásának többletköltségét sikerült elfogadtatnunk, ez azt jelenti, hogy 1 milliárd 134 millió forinttal több jut erre a célra. Ez így már egy teljes körű, mindenre kiterjedő felújítás lesz, ezért okoz csúszást a munkálatokban – hangsúlyozta Szalay Ferenc.

Fergeteges vígjátékkal kezdődik az évad

Hétfőn, az évadnyitó társulati ülést követően azonnal elkezdődött az idei évad első bemutatójának olvasópróbája is. Giulio Scarnicci-Renzo Tarabusi: Kaviár és lencse című komédiáját Málnay Levente rendezi.

–Ez egy bűbájos olasz darab, nagyon nagy sikerrel játszották eddig a színházak. Tele van fordulatokkal és helyzetkomikumokkal, a színészek számára pedig vonzó szerepekkel. Ma elkezdjük a próbákat és reménykedünk benne, hogy szeptember 25-én a tervezett időpontban be is tudjuk mutatni a darabot – utalt a koronavírus-járvány lehetséges második hullámára a rendező, Málnay Levente. A Kaviár és lencse című vígjáték főszerepében Mihályi Győző színművészt láthatja majd a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában