videóval

2020.08.05. 17:30

Sorra nyeri a díjakat saját dalaival a mezőtúri Bán Lőrinc

Még csak tizenhat éves, de már saját dalokat szerez. A mezőtúri Bán Lőrinc több mint hét éve gitározik, közel két éve zongorázik, és szeptembertől szaxofonozni tanul. Saját szerzeményeivel szinte folyamatosan versenyeket nyer, iskolatársaival pedig gyakran fellép az intézmény és a város rendezvényein.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Néha séta vagy ebéd közben jön az ihlet. Ha tehetem, rögtön lejegyzem kotta formájában, vagy feldúdolom a telefonomra, és otthon írom le a hangjegyeket – mondja Bán Lőrinc

Forrás: Beküldött fotó

– A klasszikus zenével ismerkedtem meg először. Nyolcadik után zenei konzervatóriumba készültem, két helyre fel is vettek, de akkor még riasztó volt a távolság, a kollégium. Végül a helyi Teleki Blanka Gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat – kezdte az ifjú zenész.

Persze a zenével való kapcsolata mit sem változott, folyamatosan képzi magát, és hódol a szeretett hobbinak. Olyannyira, hogy már több évben is jelentkezett a Mezőtúri Zeneszerzői Pályázatra, melynek igen komoly hagyománya van, emellett országos léptékű megméretés.

– Az első próbálkozásom különdíjat ért. Tavaly a második helyet sikerült megszereznem. Idén is jelentkeztem, de a vírushelyzet miatt elhalasztották az eseményt, szeptemberben pótolják. Nagy reményekkel indulok neki – vágta rá. Lőrinc elmondta, gyakran és szívesen ír dalokat. Talál egy témát, amihez elképzel egy hangulatot. A dallamok és hangok pedig szinte maguktól társulnak hozzá.

Néha séta vagy ebéd közben jön az ihlet. Ha tehetem, rögtön lejegyzem kotta formájában, vagy feldúdolom a telefonomra, és otthon írom le a hangjegyeket – mondja Bán Lőrinc
Fotó: Beküldött fotó

– Néha séta vagy ebéd közben jön az ihlet. Ha tehetem, rögtön lejegyzem kotta formájában, vagy feldúdolom a telefonomra, és otthon írom le a hangjegyeket. Persze sietni kell vele, el ne vesszen. Na meg aztán egy komplett dal nem egyszerre születik meg, több részletből áll össze a teljes egész – magyarázta.

Bán Lőrinc Chase című dalát egy elektromos gitár szóló ihlette. A maga által megálmodott dallamokat dolgozta össze elektronikus elemekkel. A téma egy fiktív autós üldözés. Saját bevallása szerint ez egy kicsit más irány, mint amivel eddig próbálkozott, de igazán kedvére való.

A fiatalember szívesen választ mozgalmas, dinamikus témákat. Sőt! Manapság az elektronikus zene felé is nyit, saját elmondása szerint ez a világ nagyon megragadta őt, igyekszik minél jobban elmélyülni benne. Persze emellett a klasszikus vonalat sem hanyagolja, főleg, hogy iskolatársaival gyakran járnak fellépésekre.

– A suliban megkeresett egy lány, Billédi Viktória, hogy zenéljünk együtt. Azonnal megtaláltuk a közös hangot, azóta számtalanszor felléptünk az egyik helyi étteremben. Emellett néhány további diáktársunkkal kiegészülve a suliban és a városban is koncertezünk.

Saját dalokat egyelőre még nem adunk elő, de bármit hozhat a jövő – jegyezte meg sejtelmesen a fiatal tehetség.

Idővel akár saját albumot is kiadna

A zene meghatározó számára, ám ahogyan ő fogalmaz, lennie kell B-tervnek.

– A rövid távú cél egy olyan irány választása lesz majd a továbbtanulásnál, ami biztos alapot adhat a jövőmet illetően. Emellett a legnagyobb videómegosztón szeretném fejleszteni a saját csatornámat, egyszer pedig talán egy albumnyi dalt is megírok majd – fejtette ki.

Jelenleg emelt angolt tanul, az idegen nyelvnek minden bizonnyal nagy hasznát veszi majd, akár a zenei pályán is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában