JÁSZKUNSÁG

2020.09.05. 07:00

A vírushelyzet idején is kötelező oltatni

Az állattartók rendeletben szabályozott kötelessége a veszettség elleni védőoltás beadatása, melyet minden három hónapnál idősebb és mikrocsippel ellátott ebnek meg kell kapnia.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Kissné Rózsa ölelte magához Jesse nevű kutyáját, amíg az megkapta a kötelező veszettség elleni védőoltást

Fotó: Mészáros János

– Gyakran szegezik mostanság nekem a kérdést, hogy lehet-e oltatni, szabad-e állatorvoshoz vinni a kutyát? Ezeknek természetesen a koronavírus előidézte helyzet az oka. A válaszom: nem csak lehet, kell is, hiszen kötelező – fejtette ki dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke.

– Természetesen vannak szabályok, melyek a megelőzést szolgálják, de a kollégák fogadják a négylábú pácienseket, és házhoz is kimennek, ha nehezebb esetről van szó. Ameddig nem érkezik módosítás vagy korlátozó rendelet, az eboltás a megszokott ütemben zajlik. Azonban jó, ha a kutyatulajdonosok betartják a higiénés szabályokat, elsősorban maguk miatt. Így ha lehet, csak egy családtag kísérje el a kutyát az oltásra, aki maszkot visel. A rendelőkben tartsuk a biztonsági távolságot és kerüljük a csoportosulást, lehetőség szerint inkább egyeztessünk időpontot – javasolta a szakember. Dr. Kertész Ottó arról szintén beszélt, hogy idén megyénkben nem azonosítottak egyetlen veszettséggel fertőzött egyedet sem.

– Ez igaz az összeírásban szereplő házi kedvencekre és a vadon élő kutyafélékre, mint például a róka. Az immunizálás – vagyis a repülőkről szétszórt csalétek – sikeresnek és hatékonynak bizonyul – részletezte. Azért hozzátette, még inkább csökkenthető volna a betegség felbukkanásának kockázata, ha a külterületeken tartott kutyák is valóban rendszeresen oltva lennének.

– Főleg a perifériákon, tanyavilágban élők hajlamosak kihagyni a kötelező eboltást. Pedig ezek a példányok jóval nagyobb eséllyel találkoznak össze vadon élő állatokkal, amelyek az erőfeszítések ellenére terjeszthetik a kórt. A veszettség elleni védőoltást évi egyetlen alkalommal szükséges beadatni, jelentősége és fontossága azonban hosszú távra szól – hangsúlyozta dr. Kertész Ottó.

Péter István szolnoki állatorvos (balra) épp Rellának, a hétéves francia juhászkutyának adta be a vakcinát
Fotó: Mészáros János

A mesterszállási Soós Edináék családjában két csahos színesíti a mindennapokat. Eleinte Edina személyesen vitte őket oltásra. A kisebbik, tacskó keverékkel most sem túl nehéz ez a feladat, ám a másik kutya közepes termetűre nőtt, és bizony, elég erős.

– Nem túlzottan kedveli a rendelőt, így állatorvost hívunk hozzá. Mindketten itthon kapják a szurit – árulta el gazdájuk. Az orvos helyben rendel, mindössze egy időpont-egyeztetés, pár kellemetlen pillanat, és újabb egy évre védettséget élveznek a család kedvencei.

– Nekünk egy törpe pin­cserünk van, most lesz ötéves – kezdte a szolnoki Csinády Emese. – Összességében jól viseli a dolgot, szerencsére nincs nagy küzdelem. Mi egyébként ilyenkor kombinált oltást kérünk a kedvencünknek, ami némiképp drágább, de nagyobb védettséget kap általa, ez pedig számunkra megéri a többletköltséget – részletezte Emese.

A veszettség elleni oltás díja az állat súlyától függően változik, idén átlagosan 4000–5000 forint körül mozog.

Nyugalmat sugároz az állandóság

Kröpfl Erzsébet szolnoki kutyatréner szerint a négylábúak zömét már a rendelő puszta szaga, látványa rettegéssel tölti el.

– Főként kellemetlen élményeket társítanak az állatorvosokhoz. Ezért jó, ha kölyökkorban néhányszor ellátogatunk velük annak a szakembernek a várójába, akihez hosszú távon hordani szeretnénk őket – javasolta a szakember. – Ezután pedig érdemes arra is ügyelnünk, hogy lehetőleg később, felnőttkorukban is a megszokott orvos kezelje a kedvencünket. Az igazán nehéz eseteknél mindenképp ajánlott a szájkosár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában