Galériával

2020.09.06. 16:30

Berecz András visszajáró vendég lett Óballán

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg szombaton az Óballai Falunapot, ami mostanra már szinte intézménnyé vált.

Szoljon.hu/V.B.E.

Berecz András az idei falunap leginkább várt fellépője, jó párszor megfordult már az Óballáért Egyesület rendezvényén.

– Nekem ez a legkedvesebb színpadom, fiamnak, Istvánnak is. Régóta keresem a nyári fesztiválokon az arányt. Általában ha nagyon népszerűvé válik valami, egyszer csak túlnövi önmagát. Valami mumus maga alá gyűri a szellemet. Nehéz olyat találni, mint Ballán, ami látogatott is, de megőrzi a természetességét – kezdtük fellépés után, a színpad melletti beszélgetést.

– Olyan felkavaróan eredeti ötlet, hogy itt a reflektor, az a Nap. Mindig úgy alakítja a szervező. Nem kell ide reflektor, nem a színpadon nyomorgó van megvilágítva, hanem a közönség. Ez az egyetlen színpad, ahol az előadó nem csak a közönséget látja, hanem a közönség lelkét. Az óballai színpad, ahogy a nap belevilágít az arcokba, olyan mintha az ember a röntgen mögött ülne és látná kinagyítva az embert, a szívét, hogy működik. Látom, hogy tíz perc után még az otthoni gond emészti őket, tizenkét percnél már elhagyták, tizenöt perc és gyerekké váltak, huszadik perc: már most jönnek velem a tűzbe is… Ez az elevenség, itt van egy összeszokott banda, mindjárt a színpad mellett, a Kecskés-pajtában énekelnek-táncolnak együtt. Nagyon lelkes társaság, a hőmérséklet általában száz fokon kezdődik – mondja, miközben a Kecskés-pajtából invitálják, üljön végre körükbe.

– A dolgok mögött van egy csöndes ember, Hajnal Laci barátom, aki valamit nagyon-nagyon jól tud. Ritka szervező, aki úgy véletlenül mindenre gondol. Ez az utca megszépül mikor van ez a fesztivál ünnep. Kiül mindenki a háza elé, sütnek-főznek, beszélgetnek. Ez egy ilyen letűnt világnak a maradéka, idősek-fiatalok zsonganak, mint a méhkas, bámulja az ember. És itt van a Tisza sóhajtásnyira, úsztam abban is. Mondhatjuk, Óbalából fölkaptam egy darabot – hunyorít hozzá bereczandrásosan.

– Nem hálás szerep Berecz András után megszólalni – mondta Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere, ahová közigazgatásilag az óballai rész is tartozik.

– Csak annyit mondhatok, így a koronavírus idejében, nagyon nagy szükségünk volt rá, hogy itt lehessünk. Minden elmaradt, semmit nem tudtunk megtartani a város tervezett programjaiból, ezt Hajnal Laci megszervezte. Aki itt volt nagy szeretettel várta a mai napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában