galériával / frissítve

2020.09.29. 17:30

Középiskolásokkal találkozott az igazságügyi miniszter Szolnokon

Szolnoki programjának részeként jogi és közéleti pálya iránt érdeklődő középiskolás diákokkal is találkozott dr. Varga Judit kedd délután. Az igazságügyi miniszter a fiatal jogászok lehetőségeiről valamint közigazgatási és uniós munkája során szerzett tapasztalatairól beszélt hallgatóságának, de válaszolt a felmerülő kérdésekre is.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Csabai István

Több, mint húsz középiskolás fiatal várta a SZIFON nevű ifjúsági közösségi térben dr. Varga Juditot, hogy kérdéseket tegyenek fel munkájával, pályájával kapcsolatban. Az igazságügyi miniszter bevezetőjében arról beszélt hogy minden megyeszékhelyre ellátogat a közeljövőben, mert nagyon fontosnak tartja a személyes ismeretséget az igazságügyben dolgozókkal. Az ilyen látogatások során szívesen találkozik a fiatalokkal is.

– Elfogult vagyok a szakmám iránt. Emlékszem arra amikor pályaválasztás előtt álltam, hogy milyen dilemmáim, kéréseim voltak. Szerintem ezek a beszélgetések nagyon fontosak, hiszen fiatalokkal lehet találkozni és elmondani nekik őszintén a jó és a rossz oldalait ennek a hivatásnak. Úgy gondolom hogy Magyarország mindig is a jogászok országa volt. Jogászokra mindig szükség lesz és nagyon fontos hogy agilis, tehetséges hallgatók tanuljanak az ország mind a nyolc jogi karán, ahol jelenleg a képzések zajlanak. Vagyis a három fővárosi és az öt vidéki helyszínen–indokolta dr. Varga Judit, miért tartja fontosnak, hogy találkozzon a diákokkal.

Arra a kérdésre hogy mi a jó és a rossz oldala a jogász szakmának elmondta, bár ennek megközelítése szubjektív, de tény, hogy a jogász és a bírói hivatás rengeteg plusz, a laikus számára láthatatlan feladatból áll.

–A bírói hivatás sem csak az ítélethozatalról szól, hanem nagyon sok papírmunkával, adminisztrációval jár. De az ügyvéd is alapvetően piaci szereplőkkel foglalkozik, munkájában nagyon a sok kockázat. Egy peres helyzetben van esély a győzelemre de a vereségre is, tehát a jogászoknak egy folyamatos, mondhatni harci állapotban kell dolgozniuk–mondta szakmájáról.

Dr. Varga Judit az uniós munkával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, ahogy más tagállam, Magyarország is rögzítette csatlakozáskor annak kereteit hogy melyek a megosztott hatáskörök és a kizárólagos tagállami kompetenciák. Így a közös munka során ezeket az elveket betartva dolgoznak.

Minden kérdésre szívesen válaszolt

A beszélgetés során a diákok arra is kíváncsiak voltak hogy az igazságügyi miniszter három gyermekes édesanyaként hogyan tudja összeegyeztetni a munkát a családi élettel.

– Közel tíz évet éltünk úgy a férjemmel Brüsszelben hogy nem voltak körülöttünk nagyszülők és mindketten dolgoztunk. Ezért hozzászoktunk hogy nagyon rugalmasan kell a mindennapi kihívásokat kezelni. Van egy úgymond „ökölszabály”, hogy az előttünk álló 48 órát kell sikeresen teljesíteni és tovább nem szabad tervezni. Annak az állandó logisztikai szemléletnek amelyben egy gyermekes ember él, én csak a hasznát látom. Jelenlegi pozíciómban szerencsére nagyon sok munkatárs segít nekem, így a munkámra koncentrálhatok. A hétvége éppen ezét szent. Amikor csak lehet nagyon tartalmasan, együtt töltjük el– válaszolta dr. Varga Judit, aki emellett beszélt pályájának korábbi állomásairól is.

FRISS – 09. 30.

Mint azt a a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályától megtudtuk, országjáró igazságügyi kerekasztal látogatása első állomásaként 2020. szeptember 29-én a Szolnoki Törvényszéket kereste fel dr. Varga Judit, hazánk igazságügyi minisztere. Ottlétekor Kissné dr. Szabó Judittal, a Szolnoki Törvényszék megbízott elnökével, dr. Varga Árpád megyei főügyésszel és dr. Rékási Róberttel, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara elnökével beszélgetett.

A szakmai egyeztetésen, melyen dr. Hajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett, a megye bíróságainak ügyforgalmi és létszámhelyzete, valamint a legfontosabb aktuális jogszabályváltozások megvitatása mellett szó esett arról is, hogy hogyan lehet még hatékonyabban bevonni a bírákat a jogszabálytervezetek előzetes véleményezési folyamatába.

Balról: dr. Rékási Róbert, dr. Varga Árpád, dr. Varga Judit és Kissné dr. Szabó Judit
Fotó: Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában