Galériával

2020.09.22. 11:30

Megfőzték a baromfiudvar királyát a szentandrási Taréj Fesztiválon

Több mint harminc bográcsban főtt az ízletes kakaspörkölt az első Taréj Fesztiválon, Jászszentandráson.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal hívta életre a gasztronómiai élményt nyújtó programot. Abban bíznak, hogy a kezdeményezéssel tovább erősödik a termálfürdőről, templomról, valamint a Szarvasgomba Múzeumról és IPA parkról híres település turisztikai vonzereje.

Finom pörköltillat, hagyományos ízek, hangulatfokozó jászsági házi pálinka és színes programkavalkád várta szombaton az első Taréj Fesztiválra érkezőket. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban számos gasztronómiai, kulturális rendezvény elmaradt a térségben. Éppen ezért sokan nem csak a különleges ízekre és falatokra, hanem a közösségi élményre is alaposan ki voltak éhezve. Ezt jelzi, hogy már az első fesztiválra nagy volt az érdeklődés. A kakaspörkölt-főző versenyen harminchárom csapat indult.

– Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg a Taréj Fesztivált. Eredetileg nagyobb rendezvényt szerettünk volna, de be kellett tartani az ötszáz fős létszámkorlátozást. Előzetesen Lengyelországból és Szlovákiából is neveztek a versenyre. A járvány miatt azonban nem tudtak eljönni – mondta Kolláth Bálint, polgármester.

A jászságiak mellett Gyöngyösről, Budapestről és Hevesről is érkeztek csapatok. Reggel, az első feles pálinka legurítása után a főzők gondosan előkészítették a hozzávalókat. A pálinkából jutott még a mustrára is. A hagyományos ízeket követők asztalán vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika és természetesen a baromfiudvar ékessége sorakozott. Még egy-két feles következett, aztán pedig szép sorjában minden alapanyag a bográcsba került.

Ottjártunkkor, a kora délelőtti órákban fenséges pörköltillat lengte be a sportpályát, kíváncsian néztünk szét és beszélgettünk a csapatok főszakácsaival. Bús Attila kakaspörköltje a vargányagombától lett különleges. – Rendszeresen részt veszek gasztronómiai versenyeken. Mindegyik kihívást jelent számomra és jó látni, ha másoknak is ízlik az étel, amit készítek – mondta.

A jó kakaspörkölt titka szerinte az alapanyagban és a fűszerezésben rejlik. Hasonló véleményen volt Kerek Zoltán, a Gombócok csapat főzőmestere is. – A hagyományos fűszerezést és a lecsós alapot részesítem előnyben, amitől jó sűrű lesz a pörkölt – tette hozzá.

Volt olyan csapat, ahol szarvasgombával is fűszerezték a finomságot. Amíg főtt a pörkölt, a színpadon kulturális és szórakoztató műsorok követték egymást. A fesztivált helyi termékek vására, kakasszépségverseny, pálinkamustra színesítette. Adománygyűjtést is szerveztek a bölcsőde kerítésének felújítására és eszközök beszerzésére.

Díjazták a legjobbakat

A Taréj Fesztivál kakaspörkölt-főző versenyén első helyezett az SZSZK csapata, második a Kunráth Sándor Általános Iskola, harmadik pedig a Máté-tanya csapata lett. A zsűri négy különdíját a Rédosz, az IPA Jászszentandrási szekciója, a Repülő Elefántkölykök és a Kukori és Kotkoda kapta. A pálinkamustrán Kiss Ferenc törkölypálinkája bizonyult a legjobbnak, míg a kakasszépségversenyt Terenyi Béláné kakasa nyerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában