JÁSZKUNSÁG

2020.09.28. 14:00

Népdalszakkört is működtet a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete

Népdalszakkört is működtet 2020-ban a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete egy pályázat révén. A dalkör egyelőre szünetel, a dalok viszont addig is visszahallgathatók, a tagok így éltetik tovább a dalkört.

Az énekszó az elmúlt hónapokban rendszeresen felcsendült az egyesület által fenntartott Móra Közösségi Térben, Szolnokon. A népdalkör egyik oszlopos tagja Varga Józsefné, aki eddig minden próbán lelkesen gyakorolt.

– Már iskolásként is énekkaros voltam. Mindig közel állt hozzám a zene és a népdal, fontosnak tartom az effajta hagyományőrzést. A lányaim is néptáncoltak hosszú éveken át. Nagyon élveztem a szakkört, a hétköznapjaimat vidámabbá tették a közös gyakorlások – mondta Varga Józsefné. Majd egy Kodály Zoltán idézettel folytatta, amely kulcstartóján található. „Az ének szebbé teszi az életet, s az éneklők másokét is.”

Oktatónk, Magyarné Szűcs Erika csodálatosan énekel öröm volt tőle tanulni – tette hozzá a lelkes népdalos, aki látássérültként sokat tesz sorstársaiért is, hiszen Jászfényszarun és Pusztamonostoron is ő vezeti a megyei egyesülethez tartozó önsegítő csoportot.

– Számomra egy kihívás volt látássérült emberekkel énekelni, nekik új dalokat tanítani, ugyanakkor felemelő érzés is. Köszönöm ezt az élményt – mondta Magyarné Szűcs Erika a szakkör vezetője.

Hozzátette, van egy Messenger csoportjuk, ahol tartják egymással a kapcsolatot, és ahol az összes dal visszahallgatható, amit a csoporttal megtanultak a szakkörön. Jelenleg így „él tovább” a szakkör, de remélem lesz további folytatása, esetleg egy újabb pályázat keretei között – zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában